La Cluj, de exemplu, cea mai mare cautare o au apartamentele noi cu doua si trei camere. Daniel Manea are 32 de ani si in ultimii patru a lucrat in Spania la o firma de constructii.

"Mi-am luat un apartament cu 3 camere intr-un bloc nou, cu 70.000 de euro, o zona centrala. Acum simt si eu, in sfarsit, beneficiile trudei de patru ani de zile", spune Daniel.

Cautate candva, blocurile construite inainte de '89 in zona veche a orasului nu mai sunt atat de bine cotate. La Cluj Napoca, in ultimele doua luni tranzactiile imobiliare au crescut cu 20%. Cea mai mare cautare o au apartamentele din zona noua a orasului, mai moderne si mai aerisite.

Relu Bantes este din Galati. Are 34 de ani si dupa ce a muncit in Grecia, Turcia, Germania, Spania si Italia a reusit sa stranga, in sfarsit, suma pentru un apartament cu trei camere, pentru care a dat 31.000 de euro.

Nu stie inca daca o sa ramana definitiv in Romania, dar macar este sigur ca banii lui sunt bine investiti.

"Pot spune ca au existat cresteri de 20-25% in valoarea tranzactiilor, odata cu intoarcerea compatriotilor nostri din Italia, Spania, Germania. S-a simtit o crestere a interesului fata de terenuri si apartamente", arata Catalin Creteanu, reprezentantul unei agentii imobiliare.

Astfel ca in perioada de vara piata s-a mai dezghetat: "Din tranzactiile care au avut loc, cred ca 60% se datoreaza venirii in tara a acestor romani", afirma de asemenea Mihaela Baiau, director de agentie imobiliara.

Agentii imobiliari nu-si permit sa fie, insa, optimisti pana la capat. Cei mai "bogati" clienti ai lor au inceput deja sa plece in tarile in care lucreaza. Pana la venirea urmatorului val, raman cu sperante la cei din tara. Prin buzunarele multora bate vantul...