Un fond de investitii norvegian va anunta ca pune la bataie peste 20 de milioane de euro pentru achizitionarea de locuinte in Romania. Este o suma destul de mare care se apropie de valoarea totala a locuintelor noi care sunt finalizate in Capitala.

Pe de alta parte, dezvoltatorii spun ca sunt curtati de fondurile de investitii care vor sa cumpere locuintele la preturi cat mai mici, pentru a le vinde apoi pe profit.

Nu este de neglijat nici faptul ca in Romania, 80% din ansamblurile rezidentiale noi sau care s-au blocat in stadiu de proiect au in spate un fond de investitii strain. Totusi, din aproximativ 30 de fonduri active in perioada de boom economic, doar jumatate din ele mai investigheaza piata si doar 2-3 mai au si bani pentru a investi, spun analistii imobiliari!

Guvernul condus de Emil Boc a adoptat recent un act normativ pentru modificarea programului Prima Casa. Astfel, in Prima Casa 2, pentru cei care cumpara case vechi sau la rosu garantia este de 60.000 de euro, iar de la data publicarii in Monitorul Oficial a actului normativ in cauza cei care construiesc case noi vor primi 70.000 de euro, iar daca acestia se asociaza vor avea acces la o garantie de 75.000 de euro.

Modificarea adusa de Executiv la Programul Prima Casa va conduce la o scumpire a locuintelor si vechi si noi in prima faza cu 5-10% si chiar la adancirea blocajului din piata imobiliara pe anumite segmente ale acesteia, sunt de parere constructorii si reprezentantii agentiilor imobiliare, intervievati de incont.ro.