"2017 este un an promitator, pe fondul interesului pentru Romania din ce in ce mai ridicat, in contextul evenimentelor geopolitice din Europa. Romania este o tara sigura si acesta este un criteriu foarte important pentru investitorii straini", spune Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare, citat de Agerpres.

Acesta apreciaza ca numarul strainilor care se stabilesc in Romania este in crestere, ca si al celor care viziteaza periodic tara pentru intalniri de afaceri, insa ei nu sunt interesati sa inchirieze proprietati foarte scumpe, ci de nivel mediu.

In tendintele ultimelor luni se remarca un interes ridicat al investitorilor pentru terenuri situate in zona Theodor Pallady (unde IKEA va deschide al doilea magazin in 2018), dar si in zona Timpuri Noi (unde IKEA dezvolta un proiect de birouri).

"Se vede o preferinta a dezvoltatorilor si investitorilor pentru terenuri si proiecte in zone unde sunt proiecte-ancora. De asemenea, interesul pentru vilele istorice este in crestere", spune Eduard Uzunov.

Romania va atrage tot mai multi investitori straini

In 2016, cele mai scumpe proprietati vandute de compania imobiliara au fost doua vile istorice, cu preturi de 2,5 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro.

Proprietatile imobiliare cu scop investitional vor continua sa se tranzactioneze la preturi mai mari, reprezentate prin randamente (yield-uri) in scadere, sub 8%. Provocarea dezvoltatorilor este de a crea noi oportunitati pe o piata care are nevoie de produse imobiliare de calitate si cu risc scazut.

Investitorii vor opta, conform specialistilor de la Regatta Real Estate, pentru zone cu pozitie strategica in oras, cu acces facil la mijloace de transport in comun pentru cladirile de birouri, in special metrou iar pentru spatii comerciale, locatii cu trafic pietonal sau in zone rezidentiale cu densitate mare de locuitori. Interesante vor fi si contractele de inchiriere incheiate pe perioade medii si lungi, iar randamentele vor fi in concordanta cu riscul investitiei.

In Bucuresti, interesul dezvoltatorilor si investitorilor va creste pentru zonele unde se dezvolta infrastructura de transport, pe linia magistralei 6 de metrou care va lega Gara de Nord si aeroportul Otopeni planificata sa inceapa in 2017.

Marile orase din tara vor atrage si ele dezvoltari importante pe toate segmentele de piata, dar in special in segmentul industrial si logistic, sustinute de dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Creste interesul pentru terenuri la periferia Bucurestiului

In 2007, va creste interesul pentru terenuri la periferia Bucurestiului si localitati adiacente (Mogosoaia, Snagov, Corbeanca) cu destinatie rezidentiala in special pentru "Prima Casa". Specialistii imobiliari apreciaza ca este in crestere numarul de dezvoltatori fara experienta care sunt la primul proiect si isi doresc terenuri de 500 si 1.000 mp sau care dezvolta in jur de 2.000 mp in cladiri de 4-5 etaje. Se va mentine, si in 2017, interesul  maxim pentru zona de nord si centru, unde oferta este limitata de pretul mare si numarul mic al terenurilor disponibile pentru proiecte rezidentiale cu PUZ si PUD.

"Exista un interes sustinut pentru terenuri, atat pentru dezvoltare rezidentiala cat si comerciala. Dezvoltatorii experimentati selecteaza terenurile situate in zone centrale si zone cu infrastructura buna, situatie clara de urbanism si parametrii buni de construire, la preturi care reflecta posibilitatile de edificare. Preturile pot creste usor pentru astfel de terenuri, in conditiile in care si preturile pentru spatiile rezidentiale cresc, iar vanzarile se realizeaza inca din faza de proiect. Dezvoltatorii vor fi atat companii mari, locale sau straine, dar si mici antreprenori care dezvolta proiecte de dimensiuni reduse, pana la 20 de unitati", spune Florin Nine, director la compania imobiliara.

Pe segmentul industrial, tinand cont ca principalii operatori de spatii logistice isi maresc suprafetele de depozitare, in anul 2017 va exista o usoara crestere fata de 2016, se arata in analiza realizata de Regatta Real Estate. Nivelul chiriilor la spatiile de depozitare vor fi intr-o usoara crestere de la 3,8 euro/mp la 4,2 euro/mp. In ceea ce priveste vanzarea de spatii industriale, se estimeaza o crestere a cererii, deoarece institutiile bancare sunt mai permisibile, prin produsele oferite. Spatiile ce nu vor indeplini conditiile ISU vor suferi o scadere a pretului, de 10-20%, iar cele care le indeplinesc vor avea un pret mediu de 450 euro/mp.

Chiriile raman constante

Pe segmentul inchirierilor, in 2017 nivelul preturilor va ramane constant. Pe segmentul de 1.000-2.000 euro/luna consultantii companiei estimeaza o usoara crestere datorita dezvoltarii afacerilor din Capitala si a faptului ca tot mai multi romani au inceput sa-si permita astfel de chirii, clientii prepondereti nemaifiind doar expatii. Segmentul de peste 3.000 euro va fi influentat de expati, iar pe segmentul de 4.000 euro oferta este mai mica decat cererea. La bugetele de 8.000-10.000 euro/luna cererea este una sustinuta, dar oferta lasa de dorit, existand multe vile ale caror finisaje sunt deteriorate.

In anul 2016 au fost livrate aproximativ 14.000 locuinte iar cererea este in continua crestere. Cel mai mare ritm de crestere a cererii a fost inregistrat in Bucuresti. Necesarul de locuinte in Capitala este de aproximativ 300.000 unitati, iar pentru anii urmatori sunt anuntate in piata livrari de maxim 15.000 unitati/an. Cererea este mai mare decat oferta si dezvoltatorii se pot baza si pe programul Prima Casa 2017.

In piata rezidentiala de lux in ultimii doi ani s-a inregistrat o cerere constanta atat de apartamente cat si de vile, iar zonele centrale si de nord sunt cele mai vizate. Cele mai multe cereri sunt pe segmentul 150.000-300.000 euro pentru apartamente si 400.000-1.000.000 milion euro pentru case. In 2017, preturile vor continua sa creasca usor, cu un ritm estimat este intre 5-10 % pe an.