Iulia are 25 de ani si si-a pus toate sperantele in programul ''Prima Casa'', practic singurul credit ipotecar prin care si-ar putea achizitiona o locuinta.

"Eu si logodnicul meu ne gandim la asta de cativa ani de zile. ne-am saturat de chirie, vreau sa platesc si sa si raman cu ceva. M-am speriat cand am auzit ca se termina. nu imi pot permite in acest moment sa accesez alt credit", spune tanara.

In aceeasi situatie sunt mii de tineri. De altfel, stasticile arata ca romanii pana in 35 de ani, aflati la inceputul carierei, sunt principalii benficiari ai programului. Cei mai multi nu-si permit alt imprumut, pentru ca nu au cum sa dea avansul de 3 ori mai mare.

Programul ''Prima Casa'' a fost un succes iar numarul mare de tranzactii nu a depasit doar asteptarile statului, ci si pe ale dezvoltatorilor imobiliari, care au inceput sa construiasca locuinte care sa se incadreze in plafonul de 57.000 de euro asigurat de stat. Potrivit estimarilor, doar in primele 6 luni ale lui 2013 au fost acordate circa 14.000 credite. Fara „Prima Casa”, piata intra intr-un adevarat blocaj.

Pana cand autoritatile vor avea un raspuns, proprietarii risca sa ramana cu apartamentele nevandute. Acest blocaj se va resimti, spun specialistii, la nivelul intregii piete.