Sprijinita de parinti, Sorina are de acum casa ei. Daca ar fi platit chirie numai pentru perioada facultatii, oamenii ar fi dat aproape 20.000 de euro.

"Am decis ca cea mai buna alegere este sa achizitionam un apartament deoarece o sa stau mai multi ani in Bucuresti. Trei ani la licenta, plus masteratul, si cel mai probabil o sa-mi gasesc ceva de serviciu aici. Extrem de importanta, poate cea mai importanta conditie era sa fie aproape de un metrou."

A cautat zi de zi timp de o luna ca sa gaseasca un apartament cu doua camere de 50 de metri patrati intr-o zona linistita.

Daca anii trecuti inceperea facultatilor aducea automat o crestere a chiriilor cu 10-15 procente, anul acesta este pentru prima data in ultimul deceniu cand chiriile au stagnat. Sunt deja prea mari pentru cererea care exista pe piata si multi parinti decid sa faca pasul spre cumpararea locuintei spun agentii imobiliari.

Marius Hodor, agent imobiliar: "Preturile sunt intr-o scadere destul de vizibila. Programul prima casa oarecum a setat preturile proprietatilor. Pretul pe trei camere mediu cam asta era in jur de 60.000 de euro, plus minus in functie de amenajari, imbunatatiri. La momentul acesta acelasi tip de apartament este 55-57.000 de euro. "

In anunturile de pe internet, atat apartamentele din Capitala, dar si cele din Cluj, Iasi, Timisoara sau Constanta au continuat sa se ieftineasca. Motivele sunt accesul dificil la creditele bancare in paralel cu scumpirea imprumuturilor la Prima Casa in lei, dar si faptul ca cei mai multi asteapta inca scaderi si mai mari ale preturilor, ca sa faca pasul spre o noua proprietate.