In iulie 2010, pentru un metru patrat util de apartament bucurestenii cer, in medie, 1.245 de euro, conform unui studiu realizat de site-ul imobiliare.ro. Ieftinirea este evidenta si in termeni reali, urmarind raportul dintre castigul mediu net al unui roman si evolutia pretului unui metru patrat de locuinta.

Astfel, un metru patrat de apartament poate fi achizitionat acum cu numai 3,7 salarii medii nete. Pentru a cumpara aceeasi suprafata, in 2008, un bucurestean ar fi trebuit sa plateasca 6,7 salarii, tinand cont ca acum doi ani salariul mediu net pe economie era de circa 342 de euro si pretul mediu pe metrul patrat util era de 2. 300 de euro, in timp ce acum salariul mediu net e de 336 de euro, iar costul unui metru patrat este de 1.450 de euro.

Cu toate acestea, piata imobiliara nu da semne de revenire. Poate si pentru simplul fapt ca, pentru a cumpara un apartament cu doua camere, un bucurestean, posesor al unui salariu mediu net, ar trebui sa dedice achizitiei imobiliare nu mai putin de 215 venituri lunare.

Citeste continuarea in ziarul Gandul