"Evolutia preturilor la apartamente in primul trimestru a fost oscilanta si foarte dinamica. Dupa scaderile din prima luna a anului, care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie, fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010", a declarat, intr-un studiu, directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu, potrivit Mediafax.

Dupa o scadere considerabila in prima jumatate a trimestrului 1, cand indicele imobiliare.ro pentru luna februarie a avut o valoare de 1.200 euro/metru patrat de suprafata utila, preturile solicitate pentru apartamente au inceput sa creasca, astfel incat valoarea inregistrata la sfarsitul primului trimestru este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie, de 1.211 euro/mp in luna martie, fata de 1.213 euro/mp in luna ianuarie.

Indicele imobiliare.ro este calculat in functie de pretul mediu al locuintelor din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Iasi si Brasov.

Analiza realizata de imobiliare.ro arata o crestere a preturilor locuintelor noi din Bucuresti in luna martie, astfel ca nivelul mediu a depasit din nou pragul de 1.500 de euro pe metru patrat, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv de 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, de 1.461 euro/mp.

Pretul apartamentelor vechi din Capitala a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro aratand scaderi la toate categoriile in luna martie. Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut cu 2,2%, ajungand la finalul intervalului la 1.241 euro/mp util.

Preturile apartamentelor vechi cu trei si patru camere au scazut in luna martie, dar se mentin mai ridicate cu 1,7%, respectiv 0,8% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.
In acelasi timp, portalul anunturiparticulari.ro a realizat o analiza a preturilor din Bucuresti in luna martie, din care reiese ca pentru prima data in ultimii doi ani, timp in care s-au inregistrat deprecieri importante ale valorilor locuintelor, in martie 2010 preturile imobilelor au incep sa creasca.

"Pragul minim al preturilor se pare ca a fost deja atins, si in momentul de fata asistam la o crestere total neasteptata a preturilor. Daca in luna februarie pretul mediu solicitat de catre proprietarii interesati sa-si vanda o garsoniera era de 42.303 euro, in martie pretul mediu a crescut usor, pana la 43.060 euro. Cresterea de 1,79% reprezinta o premiera a ultimilor doi ani si ne duce cu gandul la o posibila revenire a echilibrului pietei", se arata intr-un comunicat al anunturiparticulari.ro.

Analiza site-ului imobiliar remarca cresterea preturilor si in cazul apartamentelor de doua camere, cu 2,64% fata de luna precedenta, la un pret mediu de 68.145 euro, fata de 66.395 euro in februarie.

La apartamentele cu trei camere preturile s-au inregistrat scaderi usoare, la 92.803 euro, fata de 94.228 euro in februarie, in timp ce pentru locuintele cu patru camere proprietarii au adaugat 4,34% la pretului mediu.

Numarul ofertelor de pe piata a crescut in martie cu aproape 50% fata de luna precedenta, cele mai multe apartamente scoase la vanzare fiind cele cu doua camere.

"Asa cum luna martie a anului 2008 a fost luna decisiva in care a inceput procesul de scadere drastica a preturilor, in acelasi fel luna martie a anului 2010 poate fi luna in care putem spune ca preturile s-au stabilizat. Cum vor fi preturile luna viitoare nu poate nimeni sa stie, dar cu siguranta nu vom mai asista nici la cresteri spectaculoase, dar nici la scaderi dramatice de preturi", se mentioneaza in raportul anunturiparticulari.ro.