“Din martie 2008, de cand monitorizam noi piata imobiliara, cand pretul mediu pe metrul patrat la nivel national era la 2.078 de euro, in ultima saptamana din 2009, pretul a ajuns la 1.200 de euro”, a spus Adrian Erimescu, director al unui portal de imobiliare. Potrivit acestuia, tendinta de scadere continua. Nu se stie inca pentru cat timp...

De pilda, in Capitala, apartamentele cu doua si trei camere s-au ieftinit cel mai mult in cartierele marginase. In Berceni, preturile sunt acum chiar si cu 30% mai mici fata de inceputul lui 2009. Totusi, daca este sa vorbim in sume, exista imobile care in ultimul an s-au ieftinit cu milioane de euro, mai avertizeaza specialistii in domeniu.

La acest capitol ar intra o vila din Centrul Capitalei care fata de aceeasi perioada a anului trecut costa cu 6,5 milioane de euro mai putin.

Reducerea de preturi insa ar putea avea si un sfarsit, cel putin in anumite cazuri, au mai spus expertii din zona de real-estate. Potrivit lor, programul guvernamental Prima Casa 2, care ar putea presupune majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro spre 80.000 de euro, va aduce mai mult ca sigur majorari de preturi.

Mihaela Stoica, evaluator imobiliar, declara ca “aceia care se incadreaza in continuare ridica si stacheta exact pe plafon, in cazul celelalt, in continuare va exista o negociere destul de mare de 10-20%”.

Si in restul tarii situatia este asemanatoare celei din Bucuresti. Apartamentele cu trei camere din blocurile vechi s-au ieftinit cel mai mult in Brasov si Constanta. Pe de alta parte, in Timisoara si in Cluj, nu gasim scaderi mai mari de 7%.

Cei care insa cu adevarat isi pot plange de mila sunt dezvoltatorii care cu greu mai reusesc sa tina pasul pietei.

Razvan Muntean, director al unui alt portal din domeniu, este de parere ca “luminita de la capatul crizei imobiliare nu se vede in 2010, iar stocurile apartamentelor noi este inca foarte mari”. In opinia sa, in acest context, nu exista motive pentru care  preturile sa creasca. Ba mai mult, premisele arata ca anul acesta cine are de vandut o va face cel mai probabil la preturile din 2006.

Alti specialisti in imobiliare ar paria insa pe o evolutie mixta. De pilda, apartamentele de peste 100.000 de euro, adica de la trei camere in sus, au toate sansele sa se ieftineasca si mai mult anul acesta. Pe de alta parte, preturile garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere de pana in 80.000 de euro, fie vor stagna, fie vor creste, dar in nici un caz nu vor scadea.