In primul trimestru, cresterea preturilor a fost de 0,3%, pentru ca in urmatoarele trei luni, aceasta sa se samplifice la 1,8%, potrivit datelor BCE. In 2009, preturile la imobiliare scazusera cu circa 3%.

"De la inceputul anului, preturile proprietatilor rezidentiale cresc progresiv"m noteaza BCE, care subliniaza totusi ca aceasta crestere generala ascunde evolutii diferentiate de la tara la tara.

Astfel, in Grecia, Spania, Olanda si Slovacia, preturile la imobiliare au continuat sa scada si in al doilea trimestru al anului, scaderea fiind compensata insa de cresterile din Belgia, Franta sau Finlanda, mai ales in zonele urbane.

Oferta de locuinte a continuat sa scada, amplificata si de o scadere cu 4% a investitiilor in imobiliare (4% in cel de-al doilea trimestru), dar cererea s-a ameliorat, sustinuta de nivelul redus al dobanzilor. Numarul autorizatiilor de constructie sugereaza "perspective mai bune" pe partea de oferta, in lunile urmatoare.

"Evolutia cererii si ofertei sugereaza in orice caz ca scaderea nominala a preturilor, observata in zona euro in anul 2009 a luat sfarsit dupa primele doua trimestre din 2010 si ca preturile vor continua sa creasca moderat",
se mai arata in studiul BCE.