Dintr-o data un dezvoltator care se pregateste sa lanseze un proiect in sudul capitalei si care cerea in urma cu o saptamana 1000 de euro pe mp, vrea 1150. Asta in conditiile in care nu s-a publicat nimic negru pe alb cum ca ar fi crescut plafonul pentru "Prima Casa"- la 80 de mii de euro.

"Un apartament de doua camere, confort 1, decomandat, in bloc nou, loc de parcare inclus, complet finisat, la cheie, costa de la 65.000 la 75.000 de euro. Nu vrem sa depasim plafonul, vrem in schimb sa ne incadram in el", spune Catalin Grigore, broker la agentia imobiliara Premier.

Schimbari fac si cei care au de vanzare locuinte mai scumpe. "Daca pe plan erau foarte multe apartamente cu trei si patru camere, atunci cand le-au si construit fizic au ajuns sa aiba mai multe unitati locative cu doua camere si garsoniere", explica Traian Stancu, analist financiar la KIWI Finance.

Exista insa si curajosi. Intr-un moment in care piata imobiliara este in deriva, ei vorbesc despre proiecte luate de la zero. Mai exact, despre garsoniere si apartamente de 75 de metri patrati, care sa coste fix cat suporta statul.

"Este o veste buna pentru noi, dezvoltatorii proiectelor imobiliare, dar asteptam daca chiar se va fi intampla si ulterior vom vedea ce modificari vom putea face", spune Leonard Ceausu, director vanzari ADAMA.

Si romanii care au locuinte in blocuri dinainte de '89 isi fac alte socoteli. "Daca acum se vand cu 60-65.000 de euro, atunci se vor cere in jur de 80.000 de euro. Vor fi scumpiri in jur de 15-20%", precizeaza Florina Camberliu, agent la compania imobiliara Rond Exclusive.

Guvernul a promis ca vom avea o forma finala a programului Prima Casa pana pe 15 februarie. Oficialii au dat insa de inteles ca intentioneaza sa incurjeze in primul rand vanzarea de locuinte noi, nu asa cum s-a intamplat pana acum.