Potrivit lui Saramet, FNGCIMM mai are disponibile circa 500 de milioane de euro pentru acordarea de garantii pentru credite de pana la 60.000 de euro. 'Avem bani sa onoram toate antecontractele datate pana la 15 februarie", a explicat oficialul FNGCIMM, institutie care pe intreg anul 2009 acordase garantii in suma totala tot de circa o jumatate de miliard de euro.

Programul Prima Casa a fost prelungit saptamana trecuta de Guvern si desi premierul Emil Boc a promis reluarea rapida a acestuia, intarzierea publicarii hotararii in cauza in Monitorul Oficial a condus la blocarea respectivului program timp de aproape 2 saptamani.

In cadrul Programului Prima Casa au fost aprobate in 2009 peste 12.100 de dosare in valoare de circa 500 de milioane de euro, media garantiei fiind de 42.000 de euro, potrivit datelor anuale preliminare ale FNGCIMM. Circa 49% dintre dosarele de creditare au vizat achizitia de apartamente cu doua camere, iar 24% a celor cu trei camere. Totodata, 30% din cererile aprobate pentru garantare au implicat cumpararea de locuinte in Bucuresti si Ilfov si 70% - in restul tarii. 

In prezent, Ministerul Finantelor a constituit un grup de lucru pentru modificarea Programului Prima Casa in sensul incurajarii achizitiei de locuinte noi. Grupul de lucru, coordonat de secretarul de stat din Finante, Bogdan Dragoi, este compus din dezvoltatori imobiliari, agentii imobiliare, bancheri, reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii si ai Consiliului Concurentei etc. si a avut o prima reuniune joia trecuta, urmand sa se intruneasca iar in cursul acestei saptamani, dar deocamdata nu a fost anuntata o data exacta.

Programul guvernamental Prima Casa 2 ia in calcul majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro pana la 80.000 de euro pentru a fi incluse locuintele noi, ceea ce ar putea duce la cresterea preturilor apartamentelor vechi cu maximum 5%, potrivit datelor Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Pe parcursul anului 2009, ca efect al crizei, preturile apartamentelor noi s-au redus cu aproximativ 30%, iar cel al celor din blocurile vechi cu 17%, pe fondul ajutorului primit de la Programul guvernamental "Prima Casa".