Modificarea programului "Prima Casa" este anuntata ca masura distincta in programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016.

Asttfel, la capitolul privind consolidarea instrumentelor de garantare si contragarantare pentru stimularea investitiilor in sectoarele strategice, este prevazut ca "Proiectul Prima Casa va fi transformat in proiectul Noua Casa, adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi", scrie Mediafax.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, in contextul crizei economice, de Guvernul Boc si prezentat ca o modalitate de sprijinire a tinerilor in achizitionarea unei locuinte. Ulterior, programul a suferit numeroase modificari pentru a se plia pe cerintele pietei imobiliare si ale sectorului bancar, permitand inclusiv cumpararea unei a doua case.

La acest moment, prin program sunt acordate garantii bancare atat pentru locuinte noi sau aflate in faza de constructie, cat si pentru case vechi.

In ianuarie 2010, la doar cateva luni de la inceperea programului, Guvernul Boc a anuntat ca a avut consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, sectorului bancar si imobiliar si ca intentioneaza sa modifice cadrul legal astfel incat sa fie stimulata achizitia de locuinte noi.

Ideea a fost insa repede abandonata dupa ce Consiliul Concurentei a atentionat ca modificarea programului "Prima Casa" in sensul limitarii acordarii de garantii de stat doar pentru achizitia de locuinte noi ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei. Consiliul a sfatuit Guvernul Boc sa mentina forma programului "Prima Casa", iar Executivul s-a conformat.

Pentru 2013, Guvernul a decis recent ca programul "Prima Casa" sa continue, dar cu garantii emise in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fara vreo prevedere legata de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garantii.