Intreruperea de luni a activitatii in Bucuresti a fost un protest spontan, dupa ce saptamana trecuta angajatii au pichetat sediul MAI.

Toader Paraschiv, secretar general al Sindicatului National al Politistilor, la care sunt afiliati si salariatii de la Cadastru, a explicat, pentru incont.ro, ca activitatea la oficiile din Bucuresti va fi reluata marti, in urma discutiilor de luni dupa-amiaza cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

“Am discutat patru ore la MAI si credem ca s-au creat premisele pentru reluarea activitatii, incepand de maine (marti - n.r.). Banii pentru restantele salariale au fost deja virati, astfel ca salariatii vor primi si banii din urma si salariul pe luna aceasta”, a spus Paraschiv.

El a explicat ca a primit promisiuni de la reprezentantii MAI ca salariatii de la cadastru vor fi incadrati ca functionari publici, ceea ce va duce la o avansare in grila de salarizare din legea unitara.

In cazul in care reprezentantii Guvernului nu se tin de promisiunile facute in urmatoarele doua saptamani, salariatii de la Cadastru ameninta ca vor declansa conflictul de munca si vor declansa greva generala.

Un alt sindicat al lucratorilor de la cadastru din Cluj, care nu este afiliat celui care a negociat astazi la MAI, ameninta cu blocarea activitatii, ei solicitand, de asemenea, reincadrarea ca functionari publici.

AICI aveti programul de functionare al OPCIB!

Motivele pentru care au protestat salariatii sunt:

1.   Refuzului administratiei precum si al directorului general al ANCPI de a raspunde notificarilor adresate prin SNPPC privind intocmirea grilei de salarizare si asimilarea acesteia cu o grila de salarizare conform Legii 330/2009 potrivita specificului activitatii desfasurate,

2.   Neacordarea drepturilor salariale conform contractului colectiv de munca, act ce a expirat pe data de 10.04.2010,

3.   Acordarea a numai 70% din drepturile de salarizare aferente lunii februarie,

4.   Modificarea HG 1210/2004 printr-o alta Hotarare de Guvern, respectiv 332/2010, prin care functiile salariatilor ANCPI se transforma din functii de personal contractual in functionari publici,

5.   Nerespectarea Legii 330/2009 in privinta salarizarii pe anul 2010 conform salariului avut la data de 31.12.2009.

Initial, sindicalistii de la Cadastru spuneau ca toate documentele se vor elibera cu intarziere si ca nici macar urgentele, care costa de 5 ori mai mult, nu se vor mai rezolva mai repede de o luna.

Ulterior insa, acestia au declansat o greva spontana pe perioada nedeterminata!

Celor 3.600 de angajati de la Cadastru le-ar conveni sa primeasca aceiasi bani pe care ii primesc grefierii sau judecatorii.

Ei au intrat in greva chiar daca, in prezent, aproximativ 300.000 de oameni au nevoie de avize de la oficiile de cadastru din toata tara!

Angajatii Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara amenintau inca de saptamana trecuta cu blocarea programului Prima Casa, in caz ca nu-si primesc restantele salariale pe luna februarie.

Salariatii spuneau ca nu vor mai lucra ore suplimentare sau in zilele libere pentru eliberarea actelor necesare la dosar, ceea ce va ingreuna foarte mult programul guvernamental.

Peste 70 de angajati ai oficiilor de cadastru au pichetat, vineri, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), nemultumiti de subfinantarea sistemului, ceea ce conduce la imposibilitatea platii facturilor si chiriilor. Totodata, angajatii sunt nemultumiti de faptul ca pe luna februarie nu au primit decat 70% din salariu.

Liderul sindical ai angajatilor din Cadastru si Publicitate Imobiliara, Florin Balanescu, explica, tot vineri, pentru incont.ro, ca ministerul nu are bani pentru plata contibutiilor sociale la buget, motiv pentru care nu le dau salariile integral.

Angajatii de la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara furnizeaza servicii pentru notari, Asociatia Romana a Bancilor, persoane fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru, consilii judetene, primarii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Agentia Nationala de Integritate, aceste institutii avand informatii legate de toate proprietatile din Romania.

Potrivit lui Balanescu, la nivel national sunt 3.600 de angajati, iar salariul mediu este in jur de 1.800-1.900 de lei.