Licitatia va fi organizata in conditiile in care RA-APPS si-a accentuat pierderile in ultimii ani, iar consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actua­le ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private sunt alternative la vanzarea in­di­viduala a proprietatilor, care ar asigura o trans­parenta sporita si un castig mai bun pen­tru stat.

Hotelul Triumf, clasificat la doua stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri patrati langa Bulevardul Kiseleff din Capitala, zona ultracentrala a Capitalei, si dispune de 98 camere si apartamente, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri si o gradina de vara cu 60 de locuri.

Pretul de pornire al licitatiei cu strigare a fost fixat de catre Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la 19,6 milioane euro plus TVA.

Hotelul a mai fost scos la vanzare in ianuarie 2007, la un pret de pornire de 32,5 milioane euro plus TVA, dar licitatia a fost contestata in instanta de Athenee Phenix Group, controlata de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos.

La licitatie s-au prezentat atunci companiile Roses Residential Park Bucuresti, BEA Hotels Eastern Europe Romania si Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat ca scrisoarea de garantie bancara depusa de Athenee Phenix, care detine hotelul Athenee Palace Hilton, nu indeplinea criteriile de inscriere. Athenee Phenix Group a fost descalificata, iar licitatia a fost anulata, deoarece conditiile de participare impuneau existenta a cel putin trei oferte valabile.

Athenee Phenix Group a actionat in instanta RA-APPS, administratorul hotelului si organizatorul licitatiei, solicitand anularea hotararii care descalifica firma si plata sumei de 150.000 euro ca daune reparatorii.

Conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), in subordinea caruia functioneaza RA-APPS, anunta, in septembrie 2007, ca prima decizie a instantei a fost favorabila firmei care a depus contestatia, dar ca RA-APPS a depus recurs si estima ca procedurile de vanzare vor fi reluate pana la finele anului, dupa o decizie definitiva a instantei.

Hotelul, care starneste un mare interes operatorilor din industria turismului datorita amplasarii si arhitecturii deosebite a cladirii, nu a mai fost insa scos la vanzare de la acel moment, fiind introdus doar, in 2011, pe lista imobilelor RA-APPS care urmeaza sa fie instrainate la un moment dat.

RA-APPS si-a accentuat pierderea in cei doi ani in care a vandut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de catre consultanti imobiliari si aproape si-a dublat rezultatul negativ in 2013 comparativ cu 2012, nereusind sa atinga propriile tinte pentru care a cerut si obtinut avizul Guvernului.

Astfel, in 2012, RA-APPS, care de fiecare data anunta ca se va situa pe profit, a inregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei si cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultata de aproape 38 milioane lei, iar in 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei si cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcand la 65 milioane lei.

Aceasta in conditiile in care in 2012 au fost scoase la vanzare 103 imobile, dintre care regia a reusit sa vanda doar 14 active, iar in 2013 au fost vandute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrala si 26 cu plata in rate.

Contravaloarea activelor vandute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mica decat estimarea initiala a RA-APPS, prezentata Guvernului si aprobata de Executiv prin hotarare.