Conform bugetului de venituri si cheltuieli pe 2014 al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sumele care ar urma sa fie, ipotetic, incasate din vanzarea de imobile este estimata la 190,1 milioane lei, aproape identica cu suma pe care miza anul trecut si pe care a ratat-o, din nou, la mare distanta.

La finele anului trecut, Regia, care a inceput in acest an procedura de vanzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directa la un pret cu 30% mai mic, in pofida avertizarilor repetate ale consultantilor imobiliari privind infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private, a fost obligata sa isi revizuiasca din nou, in scadere drastica, estimarea de incasari,

Aceasta a fost a doua revizuire in scadere a incasarilor RA-APPS, dupa cea operata anul trecut, din nou pe fondul licitatiilor esuate.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vanzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar bugetul rectificat, aprobat de Guvern, a indicat incasari de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai putin fata de prognoza initiala.

Ultimele date, transmise de catre RA-APPS la inceputul acestui an, arata ca "valoarea totala" a imobilelor vandute anul trecut a fost de doar 15,3 milioane euro (sub 70 milioane lei), potrivit Mediafax.

Aceasta in conditiile in care RA-APPS a inceput procedura de vanzare a imobilelor prin negociere directa, desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea in­di­viduala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Mai mult, RA-APPS a intrat si in deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (fata de 449,1 milioane lei anticipat initial) si cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungand astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), desi miza pe profit.

In 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevazuta in bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate, cele mai multe din lipsa de oferte.

In luna iulie, premierul Victor Ponta afirma ca esecul repetat al licitatiilor RA-APPS se explica prin faptul ca evaluarile au fost facute la nivelul pietei imobiliare din urma cu cativa ani, dar acum piata "a revenit la un nivel de normalitate".

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati, cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.