Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Imoteca The Residential Experts, oferta de locuinţe noi este în creştere, iar preţurile acestora s-au stabilizat.

"Din datele pe care le-am adunat, constatăm că preţurile pe piaţa de rezidenţial nou au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preţ faţă de anul trecut, ca medie generală un minus de 3 - 4%. Aceste scăderi sunt în general pe piaţa proiectelor de volum şi sunt fireşti în condiţiile unei creşteri mari de produs", relevă analiştii imobiliari.

Potrivit analizei, în 2018, pe piaţă au fost mai puţine produse livrate şi mai multe produse off plan, anul acesta estimările arătând o creştere cu 40% a locuinţelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unităţi.

"Un număr mai mare de locuinţe scoase la vânzare creşte presiunea pe preţuri pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de preţuri bune. Aşa că faţă de maximul istoric de preţuri pentru apartamente noi care s-a înregistrat în 2006 - 2007 şi prima jumătate din 2008 (înainte de debutul crizei din octombrie 2008) preţurile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric în piaţa rezidenţială. De exemplu, în 2008, media de preţ la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1.260 euro/mp util. Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani preţurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuinţele vechi încă au creşteri de preţuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienţii încep să le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilităţile aproape", susţine expertul Imoteca, Rafaela Nebreda.

Potrivit analizei menţionate, în şase mari oraşe ale ţării, 58% dintre cei care caută o locuinţă aleg locuinţele noi. În Bucureşti şi Ilfov ponderea este şi mai mare, de 61% pentru locuinţe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuinţe, 49.000 au reprezentat locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov.

"Din punct de vedere al tranzacţiilor, diferenţele între unităţile vechi şi cele noi sunt şi mai mari. Noi am sesizat că anul trecut în ultimul trimestru, de pildă, dintr-un total de 47.500 de tranzacţii, 37.500 au fost pentru locuinţe noi", a subliniat Nebreda.

Analiza mai arată că, după criza imobiliară, scăderile de preţuri nu au fost uniforme, în cartiere fiind mai mari (până la 48% în Drumul Taberei, de exemplu), în timp ce piaţa proprietăţilor de lux avea înainte de criza din 2008 preţuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6-10%.

"În cazuri particulare, în continuare dacă vorbim de un vârf al preţurilor în zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herăstrău, Primăverii - adică ceea ce numim segmentul fine living - suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aproximativ 18%, ajungând în prezent la valori de aproximativ 4.000 de euro/mp util de la aproximativ 5.000 euro cât era înainte de criză", au mai spus experţii Imoteca.

Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la creşteri de preţuri întrucât stocul de apartamente este deja mare.

Analiza arată că pot însă exista creşteri pe piaţa proiectelor boutique şi pe segmentul de lux. De altfel, în aceste categorii preţurile au înregistrat creşteri constante încă din anul 2012.

"Ca şi concluzie, preţurile au încetinit sau şi-au oprit creşterea, ceea ce este normal într-o piaţă mai matură cum e cea din ultimii ani", au adăugat experţii companiei de consultanţă imobiliară.

Imoteca The Residential Experts este prima companie de consultanţă imobiliară one-stop-shop care s-a specializat pe segmentul proiectelor boutique încă din 2015. Imoteca Fine Living Properties ofera servicii de consultanţă de business, studii şi analize de piaţă, servicii de vânzare şi servicii de coordonare de marketing.