Si in Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% fata de chiriile lunare. 

Studiul comparativ a fost facut asupra cotatiilor medii din noua zone ale Bucurestiului si din noua orase din tara: Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Craiova, Oradea, Brasov, Ploiesti, Sibiu, Timisoara .

"O rata mai mica decat chiria si avantajul unui avans de minimum 5% justifica in continuare decizia de investitie intr-o locuinta prin programul Prima Casa. Diferentele dintre rate si chirii sunt semnificative in special la cele mai solicitate categorii de locuinte - garsonierele si apartamentele cu doua camere", a declarat Dan Grigoriu, director divizia produse si segmente retail Banca Romaneasca. 

Bucuresti

De exemplu, pentru o garsoniera in Berceni si Giurgiului (Sectorul 4, Bucuresti), un cumparator prin programul Prima Casa plateste o rata de 164 de euro/luna, in timp ce un chirias plateste 200 de euro/luna.

Cei care vor sa cumpere un apartament cu doua camere situat in cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucurestii Noi, Grivitei, Gara de Nord) platesc o rata lunara de 248 de euro, fata de o chirie medie lunara de 300 de euro. O rata cu aproape 40 de euro mai mica decat chiria vor plati cei care cumpara un apartament cu doua camere in Sectorul 2 din Bucuresti (Tei, Colentina, Pantelimon). 

"Cu exceptia apartamentelor din zonele centrale si nordul Bucurestiului, apartamentele din Capitala se incadreaza in programul de creditare Prima Casa. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orase ale tarii se incadreaza in acest program, singura exceptie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca", a declarat Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro. 

In Constanta, Craiova si Oradea, ratele lunare la apartamentele cu doua camere sunt cu aproximativ 15% mai mari fata de chirii. 

"Daca ne raportam la rezultatul pe termen lung, chiar si la un plus de aproximativ 20% fata de chiria lunara, care se traduce in cateva zeci de euro, decizia de a investi in propria locuinta ramane avantajoasa", a adaugat Grigoriu. 

Valoarea maxima finantata prin programul Prima Casa de catre Banca Romaneasca pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul in lei.  De aceea, pentru toate locuintele care costa peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casa este aceeasi, iar diferentele apar in valoarea avansului.  Astfel, cei care vor sa cumpere un apartament cu trei camere intr-o zona semicentrala a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Mosilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plati un avans de aproximativ 18.400 de euro si o rata de 327 de euro/luna, in timp ce chiria lunara este, in aceeasi zona, de 390 de euro. 

In Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casa poate fi cumparat cu un avans de 8.000 de euro si cu o rata lunara de 327 de euro, apropiata de chiria lunara(330 de euro). In Brasov, avansul de 2.850 de euro si o rata de 310 euro/luna le asigura cumparatorilor o locuinta cu 3 camere.  De la inceputul programului guvernamental Prima Casa, in 2009, Banca Romaneasca a acordat, pana la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite.