Daca toamna trecuta agentiile din Iasi abia faceau fata valului de studenti, acum angajatii le duc dorul. "A scazut cererea cu 30% fata de anii trecuti, pentru ca studentii au picat bacul, noi estimam ca preturile vor scadea si ele cu 10%", spune Mihai Chirica, consilierul unei agentii imobiliare.

Nici in Capitala nu se urneste nimic. Exista un stoc de zeci de mii de locuinte de inchiriat. Salvarea proprietarilor vine din partea cuplurilor care vor sa se mute la casa lor, dar care nu se pot inhama la un credit. Este si cazul lui Ionut. Da, impreuna cu iubita, 200 de euro lunar pentru doua camere in Berceni. 

Practic garsonierele si locuintele mici sint singurele cautate. De 3 sau 4 camere nici nu vrea lumea sa auda din cauza costurilor mari cu intretinerea. Chiar si in cazul apartamentelor de lux tot cele cu putine camere au trecere. De data aceasta insa chiriasi sunt angajatii pe pozitii de conducere, ceva mai precauti sau strainii care muncesc in Romania pe salarii cu multe zerouri.

Loredana Manolache de pilda conduce propria companie de publicitate. Nu si-a facut insa niciodata un scop din a fi proprietar asa ca plateste lunar 1000 de euro pentru un apartament de doua camere din zona Kiseleff.

Toate acestea fac ca piata chiriilor sa fie in suferinta: cand oferta e mare iar cerere mica preturile se topesc constant. Asa ca, preturile au scazut undeva la un 8-10%  fata de anul trecut. Daca in 2008, in Bucuresti, chiria medie era de 759 de euro pe luna, acum a ajuns la 433, in scadere cu peste 42% .