Comparativ, preturile locuintelor au inregistrat o crestere anuala de 4% in Uniunea Europeana si de 2,9% in zona euro.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri anuale ale preturilor locuintelor au fost raportate in Ungaria si Letonia (ambele cu 10,3%), Austria (9%), Marea Britanie (8,8%), Suedia (8,7%) si Romania (6,8%).

La polul opus, cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Cipru (minus 8,9%) si Italia (minus 1,4%).

Comparativ cu primul trimestru din 2016, preturile locuintelor au crescut cu 1,6% in Uniunea Europeana si cu 1,4% in zona euro, in perioada aprilie - iunie 2016.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri trimestriale ale preturilor locuintelor au fost raportate in Letonia (6,6%), Estonia, Lituania si Portugalia (toate cu 3,1%), Marea Britanie (3%), Romania, Bulgaria si Cehia (toate cu 2,8%), scaderi fiind inregistrate doar in Croatia si Cipru (ambele cu minus 0,9%), Italia (minus 0,4%) si Ungaria (minus 0,2%).

Potrivit unei analize Imobiliare.ro, pretentiile vanzatorilor de apartamente (noi si vechi) au crescut la nivel national, in luna septembrie, cu 1,7%, pana la 1.045 de euro pe metru patrat, comparativ cu 1.028 euro/mp patrat util, la finele lui august.

De remarcat este ca, desi in 2016 au fost consemnate pana acum si trei luni de ieftiniri (dintre care cele mai importante in mai si august), valoarea actuala este cu 8,4% mai mare decat cea solicitata in perioada similara a anului trecut (respectiv 964 euro/mp).

Potrivit datelor prezentate, Cluj-Napoca nu mai conduce in clasamentul celor mai mari scumpiri la 12 luni, orasul din Transilvania fiind surclasat de Timisoara.