Comparativ, in Uniunea Europeana, preturile locuintelor au consemnat o crestere trimestriala de 0,7%, iar in zona euro s-au majorat cu 0,4%.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor au fost inregistrate in Ungaria (5,2%), Austria (4,2%) si Romania (3,3%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Cipru (minus 3,4%) si Malta (minus 2,8%).

In ritm anual, preturile locuintelor din Romania au crescut cu 2,6% in primele trei luni din acest an, in timp ce in Uniunea Europeana avansul a fost de 4% si in zona euro de 3%.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri in ritm anual ale preturilor la locuinte au fost inregistrate in Ungaria (15,2%), Austria (13,4%) si Suedia (12,5%), singurele scaderi fiind in Italia si Cipru (ambele cu minus 1,2%).

Apartamentele s-au ieftinit usor, in iunie

Potrivit unei analize Imobiliare.ro, prima luna de vara a fost caracterizata de o evolutie in scadere a preturilor pe segmentul rezidential, cerintele vanzatorilor din marile orase ale tarii, acolo unde au loc cele mai multe tranzactii, inregistrand o diminuare, atat pe segmentul vechi, cat si pe cel nou.

Doar in Constanta preturile au crescut, in timp de Clujul ramane cel mai scump oras din tara, arata o analiza Imobiliare.ro.

Potrivit analizei citate, in Bucuresti, pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare a scazut cu 2,8% in iunie, de la 1.126 de euro pe metru patrat util, la 1.094 de euro pe metru patrat.

Vanzatorii de locuinte vechi si-au redus asteptarile cu 0,7% (de la 1.075 la 1.068 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite s-au ieftinit in acest rastimp cu 4,2%, de la 1.159 la 1.110 euro pe metru patrat.