Potrivit Eurostat, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Cipru (minus 4,8%) şi în România (minus 2,6%).

În trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, preţul locuinţelor a crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană. Ţările membre cu cele mai mari creşteri ale preţului locuinţelor, de la un trimestru la altul, au fost Ungaria (5,2%), Danemarca (4,2%) şi Letonia (3,7%).

În ritm anual, trimestrul trei 2020 comparativ cu trimestrul trei 2019, preţul locuinţelor a crescut cu 4,9% în zona euro şi cu 5,2% în Uniunea Europeană. Ţările membre cu cele mai mari creşteri anuale ale preţului locuinţelor au fost Luxemburg (13,6%) şi Polonia (10,9%). România se numără şi ea printre ţările unde preţul locuinţelor a crescut în ritm anual, cu 2,3%, dar este vorba de un avans mai modest decât cel de 6,6% înregistrat în trimestrul al doilea.

Potrivit unei analize Imobiliare.ro, piața din România a înregistrat o evoluție pozitivă și în 2020, chiar dacă economia s-a oprit din cauza pandemiei. Astfel, prețurile la nivel național au crescut cu 2,2% față de începutul anului, iar Cluj-Napoca și Iași au consemnat cele mai mari scumpiri.

”În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretențiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de față, cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020. Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piața imobiliară. Cererea s-a menținut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului. Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Astfel, după un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă și în ultima lună din 2020. Astfel, suma medie solicitată pentru un apartament la nivel național s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.