Lunile de vara din acest an au fost atipice, cu o efervescenta pe piata de investitii imobiliare din ECE, care a dus la un volum al tranzactiilor de 2,8 miliarde euro in trimestrul III, peste nivelul inregistrat in primele doua trimestre in total.

La nivelul primelor noua luni, volumul investitiilor din regiune a ajuns, conform datelor JLL Romania, la 5,5 miliarde de euro, cu 22% mai mare fata de aceeasi perioada din 2014.     

Cehia a fost campionul regiunii cu o cota de piata de 43% din totalul tranzactiilor, aceasta fiind urmata de Polonia cu 28%, Romania (11%), Ungaria (10%) si tarile din Europa de Sud-Est (6%).     

Anul trecut, tranzactiile imobiliare din Romania au totalizat 1,15 miliarde euro, reprezentand un record al ultimilor ani.

Volumul a fost insa influentat de doua tranzactii aproape imposibil de repetat in urmatorii ani: achizitia magazinelor Real de catre Auchan, in valoare de 260 - 280 de milioane de euro, si consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participatiei detinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, in suma de circa 200 de milioane de euro.     

"In 2015, interesul investitorilor pentru Romania a crescut. Datoram in mare parte acest interes cresterii competitiei si a preturilor pentru produse de calitate in Polonia si Cehia. In trimestrul trei s-au concretizat in contracte semnate tatonarile si negocierile din prima jumatate a anului. Ne asteptam ca volumul de tranzactii din 2015 sa depaseasca 800 milioane de euro", a spus Andrei Vacaru, consultant la compania imobiliara.