Potrivit datelor Cushman, in perioada 2010-2011 vor fi finalizate in Romania 418.000 de metri patrati, in conditiile in care anul trecut centrele comerciale lansate au totalizat 314.000 metri patrati.

Rusia, cu aproximativ 2,5 milioane metri patrati spatii in centre comerciale in dezvoltare programate a fi deschise in 2011, a preluat pozitia de lider in topul european al centrelor comerciale in constructie in defavoarea Turciei.

In top zece, inaintea Romaniei, se mai regasesc Italia, Franta, Bulgaria, Spania, Polonia, Marea Britanie si Germania.

"Insecuritatea locului de munca in 2009 in sectorul privat, cuplat cu programul de restructurari al Guvernului pentru 2010, nu a ajutat increderea consumatorului pentru a cheltui sau a se imprumuta. Aceasta a afectat dezvoltarea de noi centre comerciale. O crestere a acestei activitati de dezvoltare va avea loc numai dupa imbunatatirea pietei de munca si numai dupa revenirea interesului bancilor pentru sectorul imobiliar", a declarat Razvan Gheorghe, partener si managing director Cushman&Wakefield Romania, citat de Mediafax.

In 2009, dezvoltarea de noi centre comerciale a incetinit considerabil in toata Europa, iar consultantii Cushman sustin ca este putin probabil ca ritmul sa creasca mai devreme de 2012.