Peste 10% dintre cererile de finantare in Italia pentru sistemul Prima Casa vin de la cetateni straini. Dintre acestia, o treime sunt originari din Romania, o proportie la diferenta uriasa de urmatorii clasati pe lista. Romanii isi cumpara case mai ales in nordul Italiei, in orasele mici ori la periferia marilor orase.

In medie, romano-italianul care apeleaza la credite in sistemul Prima Casa are 35 de ani si cere 130.000 de euro, adica 80% din valoarea locuintei, pe termen de 25 de ani. In Italia, dobanda la creditele ipotecare este de 5-6 procente.

Acest apetit sporit pentru statutul de proprietar de casa are si o explicatie.

"Intrarea Romaniei in UE a facilitat un flux de imigrare, persoanele ajunse aici si-au aranjat o viata stabila ce le permite sa se gandeasca la achizitionarea unei case. In plus, au incropit un capital initial din vanzarea proprietatilor pe care le aveau in tara de origine", explica Andrea Polo, reprezentantul unei agentii imobiliare.

Si datorita investitiilor facute de romanii care isi gandesc viitorul in Italia, piata imobiliara din Peninsula a inceput sa-si recapete suflul.