De exemplu, o tanara din Iasi a renuntat toamna trecuta la Facultatea de Matematica, unde era studenta in anul II, pe motiv ca nu a mai avut suficienti bani sa continue studiile. A plecat in Italia, cu gandul ca va reusi sa-si faca un viitor, dar s-a intors dezamagita. "Nu mi-am mai permis", a povestit aceasta pentru Stirile ProTV.

Mii de studenti sunt in aceasta situatie. Nu au bani sa se intretina. SI la Cluj situatia este asemanatoare. Multi tineri se inscriu la facultate, dar putini termina studiile. La universitatea Babes-Bolyai, in anul 2009-2010, s-au inscris aproximativ 15.000 de studenti. Trei ani mai tarziu, adica in 2012, au absolvit doar 7.600, jumatate din cei inmatriculati. Si in Bucuresti, 127 de studenti din anii II si III la Academia de Studii Economice au renuntat la scoala in ultimele 6 luni.

Cei mai multi dintre studentii care abandoneaza studiile sunt din provincie. Dupa ce au fost admisi la facultate, isi dau seama ca nu-si permit sa se intretina, sa plateasca o cazare si materialele de studiu. Unii dintre ei primesc burse sociale, dar banii nu acopera toate cheltuielile'.

Potrivit Aliantei Nationale a Studentilor din Romania, in 2013, 40% dintre studentii aflati in anul terminal, din 20 de universitati din tara, au renuntat la studii. Unii, din cauza saraciei, altii pentru ca s-au razgandit si au vrut sa urmeze o alta specializare.