Şi totuşi în România încă se poate ca o locuinţă din 5 să se vândă, deşi nu are canalizare potrivit ″Institutului Naţional de Statistică″⁣.

Şi asta, în condiţiile în care trebuia să rezolvăm până la sfârşitul anului 2018 problema apelor reziduale în toate aşezările, cu peste 2000 de locuitori, după cum ne-am angajat, în fața Uniunii Europene.

Cartierul Stupini din Braşov este o zonă în plină dezvoltare. Şi totuşi cei care locuiesc în casele ridicate recent aici şi-au asumat că vor chema vidanja măcar de două ori pe an.

Locatar: “A trebuit să facem o investiţie suplimentară... cu manopera cu tot, de vreo 5000 de lei cel puţin.”

Pe câteva străzi există reţea de canalizare, dar nu este branşată la o staţie de epurare, aşa că nu a fost dată în folosinţă. Grav este ca una din 10 locuinţe construite recent, la oraş, nu are canalizare.

Localnic: “Tot avem promisiuni că o să ne facă branşament la canalizare, dar numai...”
Localnică: “Chemăm vidanja foarte des ca să golească fosa, nu e chiar plăcut.”

Compania Apa Braşov, responsabilă de lucrări, susţine că reţeaua nu a fost gata în 2015, când trebuia din cauza firmelor executante.

Purtător de cuvânt Apa Braşov: “Vorbim despre două firme care nu şi-au făcut treaba, am fost nevoiţi să reziliem contractele. Acum a intrat în licitaţie a treia firmă care a şi câştigat. Este vorba de un contract de execuţie de doi ani.”

Şi în localitatea Hălchiu, aflată la doar 15 kilometri de Braşov, proprietarii a zeci de locuinţe noi aşteaptă branşarea la canalizare.

Localnic: “Au zis că o să se bage, dar când, nu ştim. N-avem decât curentul, care e băgat de noi cu organizare de şantier care expiră la fiecare an, apa e forată, nu avem apă curentă. Dacă ţi se ia curentul rămâi şi fără apă.”

Primarul susţine că dezvoltatorul imobiliar era dator să asigure toate utilităţile.

Ioan Gârbacea, primarul comumei Hălchiu: “Toate căile de acces fac parte din domeniul privat al celui care a făcut PUZ-ul. Ei au avut şi promisiunea că le vor asigura celor care iau teren toate utilităţile din zonă, ceea ce nu s-a întâmplat.”

Situaţia este dramatică şi în mediul rural. Ultimele date făcute publice de Institutul de Statistică arată că  în România se realizează doar 2 km de conductă de canalizare pe an.

Când au ridicat o casă pentru fiul lor, soţii Ciripan, din comună Băbana, Argeş au ales o baie modernă.

Daniela Ciripan, proprietar casă: “Ni s-a promis de la primărie că în curând o să bage şi canalizare şi gaze.”
Proiectul de canalizare era aprobat de peste 10 ani.