Cercetarea a scos la iveala ca dezvoltarea rezidentiala din tarile Uniunii Europene este incurajata la nivel legislativ pe urmatoarele directii: deductibilitatea dobanzilor, scutirea de la plata castigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscala aferenta apartamentelor inchiriate si fonduri de garantare.

Din cele cinci categorii, Romania are una si inca un sfert din a doua, adica scutirea de la plata castigului de capital si TVA-ul redus de la 19% la 5% pentru persoanele care isi cumpara prima casa si nu au alte proprietati in nume propriu.

La polul opus, in grupul tarilor cu patru-cinci masuri adoptate, se afla atat marile puteri economice ale Europei (Germania, Franta sau Marea Britanie), cat si tari precum Polonia si Cehia.
„Potrivit raportului, majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au implementat mai multe masuri pentru a stimula cererea de pe piata rezidentiala. In grupul tarilor cu 4 – 5 masuri in vigoare se afla marile puteri economice din Uniune, cu populatie numeroasa – Franta, Germania, Marea Britanie si Spania. Romania a fost inclusa in grupul tarilor cu 0 – 1 masuri in vigoare, alaturi de Letonia, Slovacia si Irlanda”, se arata in studiul Deloitte.