Astfel, o casa construita "la cheie" de o echipa profesionista poata sa va scoata din buzunar la nivelul minim, cu standarde de calitate joase spre medii, in functie de regiunea in care locuiti si de preturile locale, pana la 30.000 de euro.

"Daca va construiti o casa legal, fara niciun fel de artificii, la ora actuala, va costa in jur de 350 de euro pe metrul patrat, la nivelul cel mai de jos. Sigur, exista regiuni, cum este Iasi, unde preturile sunt si de 300 de euro, dar in medie cam despre 350 de euro vorbim la nivelul minim - minimorum", a explicat pentru incont.ro Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Potrivit acestuia, cea mai ieftina casa pe care v-o puteti construi ar trebui sa aiba in jur de 80 de metri patrati, la care costul ar fi in jur de 350 -375 de euro pe metrul patrat si care sa aiba marimea unui apartament cu trei camere adica o sufragerie si doua dormitoare.

Astfel, o locuinta de acest gen v-ar costa in jur de 28.000 de euro "la cheie" fara sa punem la socoteala terenul pe care trebuie sa-l aveti neaparat in posesie.

Daca va ganditi la varianta mai extinsa, mai exact la P+1 adica parter si un etaj, o astfel de casa trebuie sa aiba minum 120 de metri patrati si v-ar costa in jur de 42.000 - 50.000 de euro "la cheie".

Terenul, la fel, trebuie sa il aveti deja.

"Singura parte proasta in toata aceasta poveste este ca sa aveti nevoie de bani de la banca. Bancile, din ce stim noi la ora actuala, sunt din nou foarte reticente in a da credite pentru constructii", a mai explicat Cristian Erbasu.

Conform datelor PSC, pretul materialelor a scazut cam cu 30% si chiar mai mult in anumite cazuri fata de 2008, iar al manoperei a ajuns la jumatate comparativ cu perioada de dinainte de venirea crizei.