"In top, au fost incluse zone rezidentiale in care predomina ofertele de vanzare apartamente. Dinamica a fost calculata luand in considerare trei variabile principale: numarul total de oferte existente in piata pentru fiecare din zonele analizate, numarul ofertelor nou intrate in piata in perioada data, respectiv numarul iesirilor in aceeasi perioada (intervalul 1 septembrie – 31 octombrie 2010)", se arata intr-un comunicat al www.imobiliare.ro.

Cea mai dinamica zona din Capitala este Titan, unde in intervalul septembrie – octombrie au aparut 353 de oferte imobiliare noi, ceea ce a dus la un numar total de 2.506 de apartamente de vanzare.

Pe locul doi se afla zona Militari, cu un numar total de 1.611 oferte. Aici au aparut si cele mai multe oferte nou introduse in piata in intervalul analizat (506).

Cu un numar total de 1.452 de oferte, din care 361 au fost introduse in ultimele doua luni, cartierul Dristor ocupa locul al treilea.

Pe locul patru se situeaza cartierul Drumul Taberei cu un numar total de 1.160 de oferte, din care 352 au aparut in intervalul analizat, in timp ce pozitia a cincea este ocupata de zona Berceni cu un numar de 861 de apartamente scoase la vanzare, 277 dintre ele fiind introduse in piata in aceasta toamna.

Clasamentul este continuat de zonele Crangasi, Tineretului, Iancului, Unirii si Colentina.

In Timisoara, cu un numar total de 198 de apartamente scoase la vanzare in aceasta toamna, dintre care 75 au fost introduse in piata in ultimele doua luni, zona Lipovei este cea mai activa zona rezidentiala din acest oras.

Locul doi este detinut de zona Aradului, cu un numar total de 189 de oferte, urmata de Girocului cu 129 de oferte.

In Brasov, Cartierul Astra conduce detasat clasamentul celor mai dinamice zone imobiliare din Brasov. In prezent, aici exista 574 de oferte in segmentul rezidential, mai mult de o treime dintre acestea, 205 oferte, fiind introduse in piata in intervalul septembrie-octombrie.

Pe locul doi se situeaza cartierul Racadau cu 208 de apartamente de vanzare, urmat de Tractorul cu 194 de oferte disponibile in aceasta toamna. Cluj-Napoca, Iasi si Constanta Cea mai dinamica zona din Cluj-Napoca este cartierul Manastur cu un numar total de 237 de oferte care vizeaza vanzarea de apartamente.

Topul celor mai dinamice zone din municipiul Cluj-Napoca este continuat de cartierul Marasti si zona Zorilor.

In Iasi, cele mai multe oferte se gasesc in zonele Tatarasi, Alexandru cel Bun si Nicolina, in timp ce zona cea mai dinamica din Constanta este Tomis Nord.

Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 19 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.
            
Timpul de tranzactionare a unei locuinte a crescut de 4 ori in ultimul an
                                                            
Pe de alta parte, potrivit unui studiu, realizat de divizia de vanzari locuinte Be Igloo a fondului de investitii Romania Invest, criza economica a reusit sa creasca de 4 ori timpul de tranzactionare a unei locuinte, de la 7 la 30 de zile in ultimul an.

"Increderea clientilor intr-o tranzactie imobiliara a scazut direct proportional cu pretul apartamentelor, iar timpul de tranzactionare, derivat direct al acesteia, a crescut invers proportional cu increderea clientilor intr-o tranzactie imobiliara si chiar cu pretul locuintelor", au spus reprezentantii Be Igloo.

Astfel, daca in noiembrie 2009 clientii se hotarau sa achizitioneze o locuinta, in medie, la o saptamana dupa prima vizionare, acum decizia se ia dupa aproximativ o luna, sau chiar mai mult.

Criza economica a modificat radical psihologia clientului de imobiliare: l-a facut nehotarat, cred cei de la Be Igloo.

"Desi datele arata ca, doar la nivelul capitalei, numarul de locuitori raportat la numarul de unitati locative este de 1,5/camera, incertitudinea unui loc de munca stabil, grevele repetate, restructurarile, situatia economica incerta, sistemul bancar dificil si rigid, precum si o neincredere inca prezenta fata de piata imobiliara ii fac pe oameni sa amane pe cat posibil achizitia locuintei de care au nevoie, chiar daca dispun de fondurile necesare achizitiei", se mai arata in comunicat.

"Aceasta atitudine precauta este de inteles in contextul general, insa daca clientii s-ar detasa putin si ar reusi sa analizeze la rece situatia, si-ar da seama ca stand deoparte, rateaza o oportunitate. Investitiile care aduc cel mai mare profit sunt investitiile facute pe timp de criza. Odata ce economia isi va reveni, preturile locuintele vor intra din nou pe un trend crescator. Nu spun ca vor ajunge acolo unde erau in 2008, dar va exista o crestere", a declarat Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo.

Si totusi, cei care aleg sa nu faca nici o miscare pentru imbunatatirea situatiei lor actuale sunt destul de multi. La nivel national, este nevoie de un milion de locuinte noi.

In Bucuresti, este nevoie de 170.000 de locuinte noi, fara a include locuintele deja construite in acest moment. Iar numarul celor care cumpara lunar apartamente in capitala este de doar cateva zeci.

"Sunt deci zeci de mii de oameni care asteapta practic ca apartamentele sa se scumpeasca. Caci formula ?asteptam vremuri mai bune? de fapt asa se traduce: asteaptam scumpirile"
, a adaugat Nimrod Zvik.

Cea mai scurta tranzactie din acest an: 3 saptamani

In momentul in care se hotarasc sa cumpere un apartament, cei mai hotarati clienti incheie tranzactia in aproximativ o luna. Acesta este timpul necesar pentru o perioada dificila ca aceasta ca oamenii sa se decida asupra locuintei si modalitatilor de plata, sa isi aleaga apartamentul si sa analizeze toata oferta din piata.

Cea mai scurta tranzactie din acest an a durat o saptamana, dar cel mai probabil acest client analizase anterior celelalte oferte din piata.


Cele mai dificile tranzactii s-au finalizat insa in 6-7 luni: "In ultimele doua luni, probabil cumparatorii au simtit pretul practicat de noi drept cel corect sau cel pe care si-l puteau permite, pentru ca a scazut putin perioada de tranzactionare", a mai declarat Nimrod Zvik.

Be Igloo
a fost infiintata in februarie 2009 si este organizatia de vanzari pentru fondul de investitii norvegian Romania Invest.

Fondul de investitii are un portofoliu de aproximativ 750 de locuinte in toate zonele din Bucuresti si este in discutii cu mai multi dezvoltatori, pentru achizitia altor apartamente in ansambluri rezidentiale din Romania.