Luand in considerare faptul ca salariul mediu net in Romania este de 320 de euro, asta inseamna ca la finalul celor 13 ani cumparatorul nostru ar putea detine aproape 50.000 de euro, cat costa un apartament de doua camere in Bucuresti. Din acest punct de vedere, comparatia cu celelalte tari europene da rezultate spectaculoase, scrie www.gandul.info.

Romanii trebuie sa munceasca de circa trei ori mai mult decat ungurii pentru a-si putea cumpara un apartament in centrul capitalei, dar reusesc sa ii devanseze in top pe bulgari, slovaci si polonezi, europeni care trebuie sa puna de-o parte banii castigati pe o perioada mult mai mare de timp pentru a-si putea permite o locuinta.

De asemenea, cehii si francezii trebuie sa-si economiseasca banii pentru a achizitiona un apartament amplasat intr-un imobil dintr-o zona rezidentiala centrala pe o perioada cu 16 ani, respectiv cu 13 ani mai extinsa decat in cazul romanilor.

gandul a realizat o analiza la zi a sectorului imobiliar rezidential si a determinat perioada in care o persoana trebuie sa-si economiseasca intreg salariul castigat lunar pentru a-si putea permite sa cumpere un apartament situat intr-una dintre principalele capitale europene.

In realizarea analizei gandul au fost utilizate cele mai recente date ale biroului de statistica al UE (Eurostat) pentru determinarea castigului salarial mediu net al angajatilor din 15 state europene (Romania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Spania, Marea Britanie si Irlanda) si cele mai noi oferte de vanzare publicate pe site-urile principalelor agentii imobiliare si portaluri specializate in domeniu din tarile mentionate mai sus.

 Pe baza datelor colectate, gandul a realizat estimari ale pretului mediu de vanzare pe metru patrat, respectiv suma necesara pentru achizitionarea apartamentelor vechi cu o suprafata utila de 50 de metri patrati amplasate in imobile din Bucuresti, Sofia, Atena, Budapesta, Bratislava, Praga, Berlin, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, Paris, Madrid, Londra si Dublin.

Citeste continuarea pe www.gandul.info.