In loc sa alerge dupa clienti, un functionar al Regiei, responsabil de vanzare, fuge de cei care vor sa cumpere.

(Camera ascunsa)

" - Vreau sa vorbesc cu dvs.
  - Nu am ce vorbi acum cu dumneata.
  - Ce inseamna valoarea de inventar?
  - Da nu va intereseaza.
  - Cum sa nu ma intereseze, este vorba de banul meu.
  - Acesta este ultimul pret, v-am zis.
  - Pai, de ce? Scrie aici negociere. Ce inseamna negociere?
  - Asa a folosit legea cuvantul acesta necuviincios."

Necuviincioasa este insa modalitatea prin care functionarul explica legea unui potential cumparator.

" - Negociere ce inseamna?
  - Un fel de... Iarta-ma. Asa e scris in lege, negociere, asa este scris. Dar acesta este pretul cel mai mic care se poate da. Nu a vrut sa zica <<atribuire directa>>, a zis negociere. Puteti da mai mult si atunci asta este negociere."

Potrivit legii, pretul apartamentelor este negociabil, dar nu poate scadea mai jos de valoarea de inventar. Solicitam, asadar, sa aflam cum s-a calculat valoarea de inventar a caselor scoase la vanzare. Insa ne lovim de aceeasi lipsa de transparenta.

Apartamentele scoase la vanzare sunt ferite de ochii cumparatorilor, RA-APPS nu permite nicio vizita. Administratorul unui apartament cu patru camere din Bucuresti, aflat pe lista de vanzare, spune ca imobilul a fost deja vandut.

Am incercat sa aflam daca informatia este corecta, dar nici de data asta nu am primit un raspuns clar.

Anunturile sunt ascunse pe site, prezinta doar o adresa, suprafata casei si un pret. Agentii imobiliari sustin ca intreaga modalitatea de vanzare e total netransparenta.

"Sa obligi o persoana fizica sa achite un caiet de sarcini mi se pare iesit din zona de marketing imobiliar. Putem sa credem ca licitatiile sunt pregatite, ca sunt tinute anumite proprietati intr-un anumit joc, pentru anumiti cumparatori"
, spune Cristian Clenciu, reprezentantul Asociatiei Agentilor Imobiliari din Romania.

Cu alte cuvinte, cineva din afara sistemului de stat cu greu va reusi sa cumpere o casa de la RAPPS. Mai ales ca institutia il obliga pe cumparator sa preia obligatiile din contractele de locatie sau concesiune, care au ca obiect imobilul in cauza. Adica, nu veti putea folosi apartamentul cat timp in el sta un chirias, iar acesta din urma poate avea un contract pe ani buni.

Solicitata sa comenteze lipsa de transparenta a functionarilor responsabili cu vanzarea caselor, Regia a transmis un raspuns in scris despre valorile de inventar.