Topul marilor piete de birouri, cu exceptia Capitalei, in primele trei trimestre  (Analiza ESOP Consulting I CORFAC International).

1. Iasi, cu 14.603 mp

2. Timisoara, cu 11.658 mp

3. Cluj-Napoca cu 4.200 mp

Ordinea clasamentului se schimba periodic in top trei, fiind strans legata de livrarile de spatii noi in marile orase din anul respectiv.

In 2014, in aceeasi perioada, pe primul loc se afla orasul Cluj-Napoca, unde se tranzactionase o suprafata totala de birouri de 14.990 mp, in timp ce in Iasi se incheiasera tranzactii doar pentru 4.100 mp.  

"Dupa dezvoltarea accelerata din ultimii ani a pietei de birouri din Bucuresti, estimam ca va urma, in urmatorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerata a principalelor trei centre universitare din tara: Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, deoarece cererea de forta de munca cu studii superioare este in crestere, iar piata muncii din Bucuresti a devenit destul de competitiva astfel incat firmele de IT&C, BPO, Share Services si firmele care dezvolta centre de cercetare-dezvoltare sa caute solutii pentru a sustine rezultatele bune obtinute pana acum pe in Romania si apetitul de crestere a prezentei in tara noastra", afirma Alexandru Petrescu, reprezentantul companiei de consultanta imobiliara.  

Numarul studentilor dintr-un oras este un indicator important pentru piata birourilor in urmatorii ani.

Goana dupa forta de munca cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adica de pe bancile facultatii, a dus la o lupta din ce in ce mai acerba pentru racolarea de studenti, intre marile companii de outsourcing, BPO si IT&C, centre de cercetare - dezvoltare, spun consultantii imobiliari.