"Dupa un an 2009 in care Romania a inregistrat cea mai mare contractie a pietei de investitii din 2005 incoace, cu tranzactii ce abia au atins 203 milioane de euro, prima jumatate a anului 2010 a adus o revigorare a acestui segment. Astfel, volumul de investitii din primul semestru a fost mai mare decat intreg volumul investitional din 2009 si cu 300% mai mare decat nivelul din semestrul unu din 2009", se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), citat de Mediafax.

Cumparatorii au provenit, in proportii aproape egale, din Marea Britanie si Austria - cate 24,2% din totalul valorii tranzactionate, acestia fiind urmati de cei din Ungaria - 15,6%.

Dupa doi ani in care niciun investitor roman nu a cumparat un produs din segmentul imobiliar comercial, in prima jumatate a anului 14,7% din volumul tranzactiilor a fost realizat de cumparatori autohtoni, conform sursei citate.

In ceea ce priveste tipul de proprietati tranzactionate, 87% din valoarea totala si 64% din numarul tranzactiilor au reprezentat spatii de retail, sector dominant inca din 2006.

"Ce este de remarcat in primul semestru din 2010 si 2009 este o intoarcere catre cifrele anilor 2004-2006, cand tranzactiile erau concentrate in 2-3 segmente - retail, birouri si industrial, in timp ce 2007 si 2008 au adus diversificarea volumelor de investitii cu noi piete, precum rezidential, ansambluri mixte si hoteluri", se precizeaza in raport.

Piata a fost dominata in primele sase luni de tranzactii de marime medie, cu 16,2 milioane de euro pe operatiune, si un total de 14 preluari, caracteristici aproape similare cu cele din intervalul similar din 2009.

Jumatate din tranzactii au fost realizate de co-dezvoltatori, unul dintre parteneri cumparand partea celuilalt partener pentru respectivul activ, acesta fiind unul dintre motivele pentru care retailul a dominat piata si in acest an, o buna parte a schemelor existente fiind realizate in parteneriat.

Din punct de vedere teritorial, doar 11% din volum a fost alocat proiectelor din Bucuresti, restul fiind la nivel regional si national.

Pe segmentul de retail au fost tranzactionate proprietati in valoare de 196,9 milioane de euro, printre cele mai importante tranzactii fiind achizitia unitatilor Auchan si Bricostore din Pitesti, active vandute de Avrig 35 fondului NEPI.

Segmentul birourilor a inregistrat doar o tranzactie, achizitia partiala de actiuni pentru City Gate din Bucuresti.

Un alt segment care a atras investitori in acest an a fost cel rezidential, unde s-au inregistrat trei tranzactii cu o valoare cumulata de 19,4 milioane de euro.

Randamentele investitiilor au ramas la un nivel constant cu cele din ultima parte a anului 2009, doar retailul facand exceptie, in conditiile in care randamentele au scazut cu 25 puncte procentuale pentru centre comerciale si cu 100 de puncte pentru spatiile stradale.

"Intr-un ritm diferit, Romania urmeaza activitatea la nivelul regiunii centrale si est europene, unde unele piete au inregistrat incepand cu trimestrul unu din 2010, compresia yieldurilor (randamentelor) pentru centre comerciale, si urmat de piata de birouri in trimestrul doi din 2010. Masurile de austeritate introduse de Guvern si criza datoriei publice ale statelor europene pot influenta evolutia randamentelor in urmatoarele trimestre si sa puna presiune in ceea ce priveste cresterea acestora", se mai afirma in raport.

CBRE este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara la nivel global, fiind prezenta in Romania prin CBRE Eurisko, dupa preluarea companiei locale Eurisko.