Preturile apartamentelor noi din Bucuresti au scazut in cele mai multe cazuri sub nivelul de 1.000 de euro/metrul patrat construit, dar nu mai jos de 800 de euro/metrul patrat, in conditiile in care acesta este nivelul la care se vand si cele mai multe apartamente vechi din oras, iar dezvoltatorii nu s-au aruncat sa construiasca apartamente la "costuri de criza".

In aceste conditii, cu vanzari de un apartament pe saptamana sau doar lunar, o buna parte a dezvoltatorilor imobiliari si-au redus stocul de locuinte nevandute, astfel ca in noua proiecte din Bucuresti, cu un total de 3.800 de apartamente, sunt nevandute mai putin de 700 de unitati, respectiv 20%, po­trivit unei analize a ZF, care a trimis soli­ci­tari catre reprezentantii a 18 dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Bucuresti.

Dintre proiectele care au raspuns solicitarii ZF, preturile sar usor de 1.000 de euro/metrul patrat doar in proiectele Greenfield din Baneasa si Obor Towers de langa primaria sectorului 2, unde cele mai ieftine locuinte, respectiv garsonierele, au preturi de peste 50.000 de euro plus TVA.

Reprezentantii Impact, compania care dezvolta ansamblul Greenfield, spun chiar ca de la inceputul anului preturile medii solicitare au crescut usor, cu 3%, astfel ca pretul total minim pentru o garsoniera, care include TVA, este de 58.200 de euro, in timp ce apartamentele cu doua camere au preturi de minimum 65.490 de euro plus TVA. Preturile au scazut cu circa 30% fata de 2008, cand Impact vindea apartamente in Greenfield cu cel putin 1.600 de euro/metrul patrat, in conditiile in care in prezent pretul pe metru patrat este de circa 1.100 de euro.

"La momentul actual in Greenfield mai sunt disponibile 58 de apartamente in lista de vanzare. De la inceputul anului pana acum au fost semnate aproape 50 de con­trac­te din care 21 de inchiriere", spun repre­zentantii Impact.

Citeste mai multe pe www.zf.ro