Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a declarat miercuri ca largirea "cadrului de acces" la "Prima Casa" este in discutie in cadrului ministerului si va fi analizata la sfarsitul lunii viitoare in Guvern.

Valcov a dat ca exemplu de modificare includerea in program a persoanelor care au o locuinta, dar doresc sa cumpere una mai mare. 

"Au existat solicitari de la persoane care au achizitionat o prima casa, doresc sa treaca la un apartament, sa spunem, de la o garsoniera, de la un apartament cu doua camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, si atunci nu ar mai fi «Prima Casa». Trebuie sa gasim si pentru dumnealor o solutie, astfel incat cat mai multe persoane sa poata aplica", a spus Valcov. 

El a precizat ca proprietarii de imobile vor putea lua parte la program in conditiile in care vand imobilul detinut. 

Valcov a adaugat ca, din cate cunoaste, anul trecut, niciun roman, rezident in strainatate, nu a solicitat cumpararea de locuinte prin acest program.

Guvernul a anuntat, totodata, ca plafonul de garantii de stat pentru programul "Prima Casa" a fost fixat la 2,5 miliarde lei pentru acest an, concomitent cu realocarea diferentei ramase neutilizate de anul trecut.

"Programul guvernamental «Prima casa», prin care statul acorda garantii guvernamentale pentru achizitionarea unei locuinte, va continua si in 2015. Pentru anul in curs a fost alocat un plafon suplimentar de garantare in valoare de 2.500 milioane lei. De asemenea, actul normativ aprobat de Guvern prevede posibilitatea utilizarii in anul 2015 a diferentei nealocate din plafonul prevazut pentru anul 2014, precum si sumele neutilizate pana la data de 31 decembrie 2014 din fondurile alocate bancilor din plafonul disponibil pentru 2014. Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondului National de Garantare si Contragarantare pentru IMM-uri",a anuntat, miercuri, Guvernul.

Pana in toamna anului trecut, Fondul National de Garantare pentru IMM a acordat aproximativ 126.200 de garantii, contracte incheiate in perioada 2009-2014, valoarea finantarilor sustinute fiind de circa 4,8 miliarde euro. In primele noua luni de anul trecut, numarul de garantii acordate in cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finantari accesate in valoare de 736 milioane euro.