Tranzactiile au crescut si ca valoare, dar si ca volum, in perioada ianuarie-martie 2014 fiind inregistrate 9 transferuri, fata de 4 anul trecut, potrivit unui comunicat al CBRE Romania. Anul trecut, Romania a atras investitii de 229 milioane de euro, in crestere cu aproape 25% fata de 2012, iar in primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 milioane euro.

Cele mai importante tranzactii din acest an au fost racumpararea proiectul mixt Upground (birouri si rezidential) de catre Globalworth Real Estate de la un fond de investitii parte Deustche Bank, achizitia Innovations Park (industrial), a Moldova Mall (retail), a centrului comercial Mario Plaza din Bucuresti si a fostului hipermarket PIC Oradea, potrivit Mediafax.

De asemenea, in statistici este luat in considerare si transferul cladirii Charles de Gaulle Plaza intre doua fonduri ale companiei germane GLL Real Estate Partners.

Europa Centrala si de Est a atras in primul trimestru un volum investitional totalizand 1,954 miliarde de euro, in scadere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut. Polonia a fost principala tinta pentru investitorii imobiliari, atragand investitii de 893 milioane de euro, in crestere cu 40% comparativ cu primul trimestru din 2013.

Rusia se afla pe locul doi in regiune, dupa valoarea investitiilor, cu un total de 418 milioane de euro, dar in scadere cu 78%. Si Cehia a raportat o scadere a investitiilor de la 412 milioane de euro la 236 milioane de euro.

"Apetitul pentru investitii in Europa Centrala si de Est continua si, desi volumele investitionale din primul trimestru in unele tari ar putea reprezenta o incetinire, acest an va inregistra o crestere generala. In tari precum Republica Ceha, Ungaria si Romania se inregistreaza activitati sporite si un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multa atentie acestor piete decat in trecut. Desi acest interes nu s-a materializat inca in tranzactii concrete, ne asteptam ca acest lucru sa se schimbe de-a lungul anului 2014 si volumele sa creasca fata de 2013", a declarat Mike Atwell, director piete de capital Europa Centrala si de Est al CBRE.

Totalul investitiilor in Europa a ajuns la 37,9 miliarde euro in perioada analizata, in crestere cu 18%, cel mai rapid avans fiind inregistrat in Austria (183%), Irlanda (179%), Spania (132%) si Finlanda (103%). Pietele principale din Suedia (+68%), Germania (47 %) si Franta (+37 %) au inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa.