Romanii cu venituri ridicate si expatii care conduc companii multinationale sunt principalii cumparatori. Conform studiului Regatta Real Estate, cea mai recenta tendinta remarcata pe acest segment este dorinta cumparatorilor de a achizitiona proprietati deja amenajate de arhitecti si designeri, pentru a se putea muta cat mai repede.

De asemenea, in cazul proprietatilor de patrimoniu si al cladirilor istorice, sunt cautate cele deja reconsolidate si renovate, in care detaliile si finisajele originale sunt pastrate in stare cat mai buna.

In timp ce clientii care achizitioneaza proprietati in Bucuresti sunt interesati fie de cladiri istorice, fie de cladiri moderne, dar situate in zonele centrale ale orasului, clientii care cauta vile in afara Capitalei prefera proprietatile situate pe malul unuia din lacurile din jur. Preferatele clientilor pe segmentul de lux sunt lacurile Snagov, Buftea si Mogosoaia.

"Exista investitori care cumpara, sa zicem, cu 600.000 de euro o casa, mai investesc in ea 500.000 de euro si reusesc sa o vanda cu aproape 2 milioane de euro", explica presedintele Regatta Real Estate, Eduard Uzunov.

Totodata, cel putin pe segmentul imobilelor de lux, preturile raman semnificativ mai mici decat in 2008. Astfel, in zona Primaverii, preturile terenurilor variaza intre 2.000 si 4.000 euro/mp, iar apartamentele se vand cu preturi cuprinse intre 1.500 si 5.000 euro/mp.

“In 2008, preturile apartamentelor porneau de la circa 5.000 de euro metrul patrat si ajungeau la 8.000 de euro metrul patrat”, precizeaza Uzunov. Astfel, pretul unui apartament situat in zona Primaverii porneste in prezent, de regula, de la 200.000 de euro in sus.