"Valoarea unui apartament din Drumul Taberei a scazut si cu 30% pe noua grila orientativa. Sunt si cazuri in care preturile coboara si cu 40% in functie de zona, de apartament, de certificarea energetica si asa mai departe", a explicat Laura Badiu.

De exemplu, in cazul unui apartament cu doua camere din Drumul Taberei situat la un etaj intermediar, intr-o cladire din anii '80, valoarea impozabila de anul trecut era de aproape 60.000 de euro.

Impozitul pe care trebuia sa-l platesti se situa astfel la 4.500 de lei. Mai departe, daca acum, apartamentul s-a ieftinit cu 40-50% si taxele pe care trebuie sa platesti scad in consecinta.

Expertizele notarilor publici stabilesc valorile orientative ale locuintelor, precum si impozitul pe care vanzatorii trebuie sa il plateasca statului in cazul unei tranzactii.

Scaderea valorilor din noua grila aduce reducerea taxelor percepute de notar, a impozitului datorat statului si a taxelor de intabulare, a mai spus purtatorul de cuvant al UNNPR.

Oficialul UNNPR a mai spus ca notarii se pregatesc si pentru reducerea onorariilor si asteapta unda verde de la Ministerul Justitiei in acest sens.

"Ordinul de ministru in cauza este inca pe circuitul administrativ si ar putea sa fie aprobat in trei-patru saptamani. Noi am propus reduceri care merg si pana la 90% in anumite cazuri pentru anumite acte notariale", a mai spus Laura Badiu.

Potrivit acesteia, pentru actele de vanzare-cumparare, taxele vor scadea cu 10-20-30%, pentru partaje si dezmembrari, tarifele scad cu pana la 90%.