Piata imobiliara americana, a carei prabusire a contribuit la declansarea crizei in 2008, este si acum blocata. Pe de o parte, bancile au executat silit o multime de datornici si au la vanzare case la preturi mult mai mici.

Pe de alta parte, cererea e atat de mica, incat preturile tot scad. Ca sa rezolve problema, doi senatori - unul republican, altul democrat - au avut o idee cel putin originala: case contra vize.

Cei doi senatori pun insa si niste conditii. Este vorba de vize pe trei ani ce pot fi reinnoite, iar strainii care le primesc trebuie sa cumpere locuinte de cel putin jumatate de milion de dolari. Asta ii descalifica din start pe cei care si-ar dori sa se stabileasca in State ca sa scape de saracia din propria tara.

Si totusi, potrivit statisticilor, intr-un singur an, strainii au cumparat proprietati americane in valoare de 82 de miliarde de dolari. Daca acestor oameni li s-a da vize de rezidenti, economia ar avea de castigat si mai mult.

Ideea de a-i rasplati pe strainii care contribuie la economia locala nu e complet noua. Statele Unite au deja un program prin care accelereaza acordarea vizei de rezident strainilor care investesc cel putin 500.000 de dolari intr-o afacere care sa creeze locuri de munca.