Cum cerere exista, un arhitect si-a pus in cap sa construiasca un adevarat oras de case plutitoare pe un lac din Saxonia.

Casele de pe lac nu arata deloc ca niste ambarcatiuni. Unele au cate doua etaje, scari interioare sau exterioare si toate dotarile tehnice, care ti-ar putea trece prin cap.

Ca sa creeze senzatia de spatiu, de exemplu, peretii sunt din sticla. Dar ca sa respecte intimitatea locatarilor, gradul de transparenta al sticlei se poate regla in functie de nevoi.

Se folosesc materiale de constructie usoare, iar elementele componente sunt asamblate pe uscat, apoi, asezate cu macaraua pe o platforma plutitoare.

Intregul ansamblu e transportat apoi pana in noul cartier de case plutitoare si legat de ponton. Totul dureaza patru saptamani, iar pretul este de 300.000 de euro.

Primele 25 de case de acest gen vor fi construite anul acesta, iar analistii spun ca cererea nu lipseste.

"Nu mai e doar un moft pentru segmentul excentricilor de 30-40 de ani. E vorba de oameni care urmaresc trendurile din arhitectura si care sunt foarte interesati de un decor original. Tot mai multi vor sa locuiasca in asemenea case", comenteaza analistul Peter Wippermann.

Ideea a fost pusa deja in practica, dar la scara mai mica la Berlin si Hamburg.

"E o senzatie unica sa traiesti intr-o astfel de casa", puncteaza Joerg Niderehe, arhitect.

Singura problema e ca locuintele lacustre depind energetic de mal, dar si aceasta chestiune va putea fi rezolvata curand gratie tehnologiei.

"Cu cat se vor construi mai multe case de acest gen, cu atat mai putin dependente de energia luata de pe mal vor fi", spune urbanistul Rolf Kuhn.