Bucurestiul este "plin de oferte" pentru cei care vaneaza case parasite. 

"Am gasit o camera goala si am intrat in ea."

O vila frumoasa de patrimoniu, situata in centrul Bucurestiului, la numai 100 de metri de Casa Poporului, este lasata de izbeliste. Aici s-au aciuat 30 de oameni. Nimeni dintre ei nu stie cine este adevaratul proprietar. Asta nu inseamna ca atunci cand proprietarul este cunoscut casa e automat salvata. 

Academia de Studii Economice recunoaste ca este in proces de cumparare a unei case vechi din imediata sa apropiere. Deocamdata conducerea institutiei nu spune cati bani a dat pe vila. Ar putea aplica reteta acestor case din care s-a pastrat doar fatada, iar in interior s-a construit un bloc din sticla si beton. O metoda pe care nu o apreciaza insa toata lumea.

Putinii turisti straini pe care ii gasim pe strazile noastre ne sfatuiesc sa ne schimbam atitudinea. "Peste 20, 30 de ani, romanii vor regreta" , "Trebuie sa o pastreze pentru turistii care vin sa o vada". 

Cei din Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor ne explica de ce multe cladiri de patrimoniu au ajuns in aceasta stare. 

George Baesu, presedinte ANRP: "Unii s-au grabit sa le cumpere sub forma de dosare. Cand le-au primit nu au avut ce sa faca cu ele si nu au gasit cumparatori." 

In zona centrala a Bucurestiului exista 18.000 de locuinte de patrimoniu. 90% dintre ele au fost deja restituite, cele mai multe catre intermediari. Aceasta statistica nu se vede si pe strazi, unde 2000 de cladiri au fost demolate in ultimii cinci ani ori sunt gata sa cada.