Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, vineri, 45 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de joi, cand a atras 300 de milioane de lei prin obligatiuni de stat pe doi ani si jumatate, la un randament mediu de 1,96% pe an. Valoarea din prospectul emisiunii suplimentare a fost de 45 de milioane de lei, iar bancile au transmis oferte in valoare totala de 76,5 milioane de lei, scrie Agerpres.

MFP a planificat imprumuturi de 2,555 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna august, din care 2,3 miliarde de lei prin opt licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. 

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza doua licitatii de certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 300 de milioane de lei fiecare, pe 13 si, respectiv, 20 august. De asemenea, vor fi organizate sase licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 1,7 miliarde de lei, cu scadente la trei, cinci, sapte si zece ani, fiecare fiind urmata, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni. 

In 2015, MFP intentioneaza sa imprumute de pe piata interna circa 10 - 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie si 25 - 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni benchmark.