Tot astazi, 200 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat sa intre in schimbul I in subteran si colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, spre sediul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, aflat la o distanta de aproximativ cinci kilometri, pentru a-si cere drepturile.

Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spun ei - refuza sa le acorde.  

Ortacii cer un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari. 

Sindicalistii sustin ca ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea "semnata". 

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.  Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

Ortacii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri, sa coboare in subteran, iar alti 41 de mineri de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul de noapte, refuzau sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru. 

Potrivit liderului sindical de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, sindicatele din minerit si conducerea CNH negociaza in aceste zile pentru a gasi rezolvarea la nemultumirile oamenilor, insa "solutiile nu se afla in Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei".