"Renuntarea la acest proiect (...) va demobiliza pana la disparitie industria nucleara orizontala romaneasca, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (...) reprezentand circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate", se arata in studiu.

Sursa citata estimeaza la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz contrar urmand sa fie afectata semnificativ si siguranta sistemului energetic.

De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, suma aferente celor 16.000 de locuri de munca necesare pentru acest proiect.

Investitia pentru cele noua reactoare este evaluata la 6,4 miliarde de euro.

Guvernul incearca sa resusciteze investitia, dupa ce, in urma unor decizii care au afectat structura actionariatului companiei de proiect, mai mult de jumatate dintre investitori au renuntat la proiect, in 2010.

Centrala de la Cernavoda, administrata de compania de stat Nuclearelectrica, functioneaza cu doua reactoare, care asigura anual 18% din necesarul de electricitate al tarii. Centrala, a carei constructie a inceput in timpul regimului comunist, este prevazuta sa aiba cinci reactoare nucleare.

Infiintata in 2001, asociatia Romatom are in prezent peste 30 de membri, firme din Romania si strainatate care produc energie electrica si termica prin procese nucleare sau furnizeaza bunuri sau servicii in industria nucleara romaneasca, precum si firme cu activitati in domeniul energeticii in general. Printre membrii Romatom se numara Nuclearelectrica, RAAN, UTI Systems, Doosan IMGB si Ansaldo.