Potrivit unui comunicat transmis marti de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, in cazul directorului general al S.C. Petrotel-Lukoil S.A.Ploiesti, Andrey Bogdanov, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani si s-a instituit masura preventiva a controlului judiciar.

Conform procurorilor, ”cercetarile urmeaza sa fie continuate pentru strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, pentru identificarea persoanelor ce au savarsit infractiuni si in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora”.

Directorul general al rafinariei, Andrey Bogdanov, este singurul al carui nume este indicat de catre procurori ca fiind urmarit penal si in privinta caruia s-au luat masuri preventive.

Totodata, procurorii anunta ca a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere, ”pentru a da posibilitatea S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiesti sa isi desfasoare activitatea curenta in conditii de normalitate cu tertii si sa plateasca drepturile salariale si contributiile la bugetul de stat”.

Reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti mai spun ca ”in cauza au fost extinse masurile asiguratorii asupra altor bunuri puse la dispozitie de S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiesti”, fara a se preciza despre ce bunuri este vorba.

Procurorii explica, in documentul citat, ca in cazul infractiunilor de spalare de bani luarea masurilor asiguratorii este obligatorie conform legislatiei in vigoare.

Masurile instituite au avut un caracter strict procedural in conformitate cu legile speciale si normele de procedura penala, singurele care guverneaza procesul penal”, se mai precizeaza in comunicatul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti.

Rafinaria Petrotel-Lukoil a inceput, marti dimineata, procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice, ca urmare a ridicarii sechestrului pe conturile bancare si stocurile comerciale ale societatii, a anuntat compania.

“In urma audierilor avute in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel, Ploiesti, audieri desfasurate in ziua de 06.10.2014, masurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale societatii) dispuse in data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare Rafinaria PETROTEL-LUKOIL incepe procedurile de pregatire pentru pornire normala a Instalatiilor tehnologice”, se arata intr-un comunicat Petrotel-Lukoil.

La o zi dupa perchezitiile ce au avut loc pe platforma Petrotel Lukoil, rafinaria anunta ca si-a oprit activitatea. Instalatiile au fost oprite treptat, iar compania cu capital rusesc nu mai efectua nici vanzari, nici achizitii.

Mai multe firme de pe platforma Petrotel Lukoil sunt banuite de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul estimat fiind de 230 de milioane de euro.  

Parchetul a ridicat sechestrul de pe unele cantitati de petrol Lukoil, dar a pus sechestru pe altele

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de titei ale Petrotel Lukoil aflate in spatiile de depozitare ale Oil Terminal Constanta, dar a pus sechestru pe alte 23.817 tone titei ale companiei ruse, in valoare de 16 milioane dolari, aflate tot la Oil Terminal.

Decizia Parchetului a fost comunicata Oil Terminal marti, 7 octombrie, potrivit unui comunicat al companiei de stat transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti.

Parchetul a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Luni, premierul Victor Ponta spunea ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea prsoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati.

Sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile angajatilor, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii.

Marti, Petrotel Lukoil a anuntat ca sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse a fost ridicat, iar rafinaria va incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice.