"Chiar astazi (miercuri - n.r.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distributie scad cu 6%, ceea ce va duce la scaderea pretului final la consumator de 2-3%", a sustinut Havrilet, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca piata este in situatia in care pretul de import a devenit mai mic decat pretul gazelor de productie interna, situatie care trebuie sa duca la liberalizarea totala. Potrivit sursei citate, in aceasta situatie importurile au crescut din nou, ajungand la 10%.

"Consumul national in acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arata ca s-a schimbat filosofia pe piata gazelor, ceea ce nu este rau, pentru ca perioada care ne intereseaza cel mai mult este cea de iarna. Astfel, se revine la situatia de normalitate in care importam gaze vara la pret mic si lasam productia interna pentru iarna", a continuat Havrilet.

E.ON Energie Romania a reziliat contractul de vanzare-cumparare gaze naturale destinate pietei libere, categoria non-casnici, incheiat cu Romgaz in septembrie anul trecut, conform unui raport remis marti Bursei de Valori Bucuresti.

Directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca pretul gazelor de import va continua sa scada in perioada urmatoare si va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decat cel al gazelor de productie interna.

Hajdinjak a semnalat ca scaderea preturilor gazelor pe pietele internationale a dus la aparitia situatiei in care pretul pentru populatie ar scadea daca ar fi incluse in cos si gaze de import. Potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), in luna aprilie populatia consuma doar gaze de productie interna, iar situatia s-ar putea mentine pana in martie anul viitor.

La finele lunii martie, ANRE a publicat un document potrivit caruia populatia si termocentralele care furnizeaza agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de productie interna in perioada 1 aprilie 2016 - 31 martie 2017.