"Pornind de la ce s-a intamplat cu Rosia Montana si pornind de la ideea ca, chiar daca noi votam impotriva acestui proiect, nu respingem deloc ideea, nu avem o pozitie inchisa sau refractara la ideea exploatarii rezonabile si convenabile a unor resurse, eu am chiar un proiect, o sa-l pun foarte curand in discutie, sa-l propun nu doar partenerilor din USL si celorlalte forte politice (...) a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate si responsabilitate in legatura cu industria extractiva sau cu exploatarea resurselor in general", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

El a mentionat ca, in functie de acest document, ar trebui sa se deruleze eventualele proiecte in domeniul exploatarii resurselor.

Liderul PNL a sustinut o serie de principii care ar trebui sa faca obiectul pactului, respectiv cel al transparentei si reducerea la minimum a clauzelor de confidentialitate, principiul responsabilitatii, care trebuie sa aiba in vedere monitorizarea de catre institutiile statului a investitiilor si exploatarilor, precum si principiul sustenabilitatii.

Intrebat daca, din punctul sau de vedere, proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana este un esec al Guvernului, Antonescu a raspuns:

"Din punct de vedere al abordarii unitare, cum ar fi fost normal, de catre USL, este un esec ... nu atat de grav, e un accident. In orice caz, daca noi in chip firesc ne-am propus ca toate proiectele Guvernului sa vina dintr-o consultare si dintr-o asumare, dintr-o sustinere a intregii Uniuni, nu e cazul", a raspuns Antonescu.

El fost intrebat care sunt suspiciunile in cazul proiectului Rosia Montana, liderul PNL sustinand ca in primul rand a fost vorba de lipsa de transparenta.

"Chiar daca lucrurile ar fi putut fi facute altfel, nu cred ca actualul Guvern poarta vina majora in aceasta privinta. Se discuta de ani de zile, se acorda licente, se prelungesc niste termene, (...) se investesc niste bani, se cumpara si se vand actiuni pe bursa, in general, iar in societatea romaneasca s-au stiut prea putine lucruri clare despre acest proiect", a precizat Antonescu.

De asemenea, el a mentionat ca nu poate fi de acord cu campania "ecologista, anticorporatista, anticapitalista din pacate" care sustine ideea de a nu se mai deschide exploatari in domeniul resurselor minerale. Antonescu a precizat ca, in situatia in care proiectul de lege privind Rosia Montana va fi respins de Parlament, acest lucru nu exclude modificarea documentului astfel incat sa poata fi acceptat.

Liderul PNL a fost intrebat cum se pozitioneaza in cazul gazelor de sist, acesta raspunzand ca este vorba de un subiect care nu trebuie amestecat cu Rosia Montana.