Într-un comunicat al ArcelorMittal se arată că societatea-vehicul AM Investco a finalizat tranzacţia privind achiziţionarea Ilva, lansând ArcelorMittal Italia.

"ArcelorMittal este principalul partener în AM Investco, cu o participaţie de 94,4%, în timp ce banca italiană Intesa Sanpaolo deţine 5,6%", a precizat gigantul mondial al oţelului.

În mai, Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de "vânzarea unui pachet extins de active" pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor. Joi, ArcelorMittal a anunţat că în trimestrul trei din 2018 a înregistrat pierderi de 500 de milioane de dolari în urma vânzării activelor.

În octombrie, grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, respectiv ArcelorMittal de la Galaţi, România, şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi îl furniza producătorilor auto, de echipamente electrice şi constructorilor de nave. Guvernul italian a preluat temporar controlul la Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.

ArcelorMittal intenţionează să investească în Ilva 2,4 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari), pentru a majora producţia şi a face oţelăria mai sustenabilă.

Cel mai mare producător de oţel din lume se aşteaptă la o îmbunătăţire a rezultatelor sale financiare în următoarele luni deoarece creşterea economiei mondiale a tarifele vamale impuse de SUA au dus la preţuri mai ridicate pentru acest metal.

În trimestrul trei din 2018, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a crescut cu 42%, la 2,73 miliarde de dolari, în linie cu estimările, în timp ce vânzările au urcat cu 5%, la 18,5 miliarde de dolari.

Datoria companiei s-a menţinut stabilă în trimestrul trei din 2018, la 10,5 miliarde de dolari, iar 1,7 miliarde de dolari au fost investiţi în capitalul circulant.

"Condiţiile de pe piaţă în trimestrul trei din 2018 au rămas favorabile. Continuăm să vedem o cerere robustă pentru oţel", a afirmat directorul general Lakshmi Mittal. Compania şi-a menţinut prognoza anterioară conform căreia se aşteaptă la o creştere de 2-3% a consumului de oţel pe plan global.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.