Potrivit sursei citate, aceasta nu este singura masura luata de catre conducere pentru mentinerea competitivitatii combinatului, ci anumiti angajati vor fi mutati in alte departamente si se va renunta la unele contracte cu firme terte, lucrarile urmand sa fie facute de catre propriii angajati ai companiei.

"ArcelorMittal Galati continua masurile in vederea mentinerii competitivitatii, imbunatatirii productivitatii, reducerii costurilor fixe, sporirii flexibilitatii si policalificarii fortei de munca. Principalele masuri care vor fi implementate constau in: realocarea de angajati catre Laminorul de Tabla Groasa nr. 1, reducerea volumului lucrarilor pentru companiile contractoare, lansarea unei scheme de plecari voluntare, precum si continuarea programelor de studiu care sa determine nevoia reala de forta de munca in toate sectoarele de activitate. Pentru a proteja slujbele propriilor angajati, combinatul va prelua din activitatile realizate de companiile contractoare si le va redirectiona catre salariatii sai", se arata in comunicatul de presa, citat de Mediafax.

In plus, ArcelorMittal Galati anunta deschiderea unei scheme de plecari voluntare numai pentru angajatii din cadrul Departamentului Structural & Skill Pool, acestora urmand sa li se ofere pachetele financiare in functie de vechime si de venitul actual.

Managementul combinatului avertizeaza ca nu va aproba cererile trimise de catre angajatii care au competente considerate a fi necesare pentru companie.

Combinatul siderurgic de la Galati a pierdut in ultimii 11 ani, dupa etapa privatizarii, aproape 19.000 de angajati, toti renuntand la locurile de munca si alegand platile compensatorii acordate de catre ArcelorMittal.

In prezent, doar aproximativ 9.000 de oameni mai sunt salariati ai ArcelorMittal Galati, fata de peste 27.000, cat avea Sidex in 2001, inainte de privatizare. Cea mai consistenta parte a autodisponibilizarilor s-a facut in primul an de dupa privatizare, cu sprijinul Executivului care a acordat plati compensatorii prin Ordonanta de Guvern.

Combinatul Sidex Galati a fost privatizat in noiembrie 2001, fiind cumparat de catre compania anglo-indiana LNM Holdings NV, devenita ulterior ArcelorMittal. Valoarea tranzactiei a fost de 70 de milioane de dolari, platita in mai multe rate si care a inclus angajamente din partea cumparatorului pentru realizarea unor investitii de 350 de milioane de dolari in diferite sectoare, in special in cele care tin de protectia mediului. In plus, la privatizare, masura concedierilor colective a fost interzisa de catre statul roman in primii cinci ani de dupa preluarea combinatului.

Profitul net al ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a scazut cu aproape 38% in trimestrul al doilea, la 959 milioane dolari, iar grupul a avertizat ca in a doua jumatate a anului conditiile vor ramane dificile, piata din Europa generand in continuare cea mai mare ingrijorare.

Declinul profitului ArcelorMittal, de la 1,54 miliarde de dolari in trimestrul al doilea al anului trecut, a fost cauzat de reducerea cererii pe piata otelului, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

ArcelorMittal a inchis temporar mai multe mai multe facilitati din Europa, afirmand ca cererea pentru otel in Europa nu si-a revenit la nivelul anterior crizei din 2008. Furnalele din Lorraine Florange, Franta, sunt inchise inca din toamna anului 2011.

In alte regiuni ale Europei, ArcelorMittal a decis recent inchiderea finala a furnalelor din Liege, Belgia, si a celor din Madrid. In Luxemburg, furnalele din Schifflange au fost, de asemenea, oprite pentru o perioada nedefinita, iar cele din Rodange au redus productia.