EBB si-a exprimat ingrijorarea asupra acestei probleme si a alertat autoritatile europene, Oficiul European Anti-Frauda (OLAF) precum si asociatiile de profil, in incercarea de a identifica operatorii implicati si de a stopa aceasta practica cat mai curand posibil.

Potrivit EBB, din cele mai noi date reiese ca unii operatori economici activi in Polonia si pe piata europeana “au profitat abuziv de facilitatile oferite de legislatia nationala poloneza destinata consumului local, pentru a exporta cantitati de biodiesel mascate in biocombusitibil vandut in Polonia, in baza prevederilor RED - directiva europeana care stabileste cotele de biocombustibili pentru statele membre UE”.

Astfel, biodieselul nedistribuit pe piata din Polonia este exportat la preturi sub piata catre tari precum Bulgaria, Romania, Olanda, Belgia, Italia si chiar pe piata franceza. Operatorii din Polonia, atrage atentia EBB, ar trebui sa fie constienti ca efectele unei astfel de decizii, de a exporta la preturi mai mici biodiesel care figureaza a fi destinat pietei poloneze, ar putea avea efecte retroactive asupra certificarii lor.

"EBB este profund ingrijorata de o astfel de incalcare flagranta a legislatiei si principiilor europene si este decisa sa stopeze fluxul de biodiesel polonez, extrem de perturbator si nociv pentru integritatea si competitivitatea pietei europene de biodiesel. Vom actiona pentru a identifica sursa si cele mai eficiente solutii care sa pastreze unita piata europeana de biodiesel”, a declarat Alain Brinon, presedintele Asociatiei Europene de Biodiesel, citat in comunicat.

De asemenea, ISCC ( International Sustainability & Carbon Certification ) - autoritatea care certifica sistemele de sustenabilitate si emisii de noxe - a anuntat la randul sau ca este pregatita sa actioneze pentru a gasi solutia care sa stopeze practicile incorecte pe piata europeana de biodiesel si sa ia masuri in consecinta impotriva celor care se fac vinovati de astfel de practici. In acelasi timp, giganti internationali din industria petroliera atat din Europa, cat si din Romania, s-au raliat demersului EBB, cerand in mod expres furnizorilor lor sa respecte intocmai legislatia si reglementarile specifice statelor in care opereaza, mai spun reprezentantii Asociatiei.

Cifrele despre dinamica pietei de biodiesel din Europa, date publicitatii de Eurostat luna aceasta, arata ca pe parcursul anului trecut, Polonia a exportat 400.000 de tone de biodiesel, principalele piete de export fiind Olanda, Bulgaria si Romania. In acelasi timp insa, Romania a importat in 2015, in total, 50.000 de tone de biodiesel, in principal din Spania si Italia, dar si din Polonia si Bulgaria.

Conform statisticilor europene Intrastat, Bulgaria importa biodiesel din Polonia, pentru ca mai apoi sa exporte catre tari vecine precum Romania, Grecia, Ungaria. Statitisicile europene indica faptul ca biodieselul din Polonia, care face obiectul investigatiei, este importat in Romania atat direct, cat si indirect prin alte state.

Romania consuma anual 160.000 de tone de biodiesel, iar importul de biodiesel a reprezentat doar anul trecut aproximativ 30% din piata, cu impact negativ atat pentru productia de biodiesel, cat si pentru cererea de ulei de rapita din Romania. Din cauza scaderii cererii de biodiesel, pe fondul importurilor din 2015, fermierii romani au trimis la export peste 1 milion de tone de rapita, in loc sa fie prelucrata local pentru productia de ulei si biodiesel.